Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Oni danas šeću slobodni, a naše Hrvate u Bosni hapse”

06.11.2016. 23:00
“Oni danas šeću slobodni, a naše Hrvate u Bosni hapse”


Za desetak dana obilježit će se 25. obljetnica pada Škabrnje, u kojoj je 18. studenog 1991. godine ubijeno 58 civila i 28 branitelja. Svake godine općina na vrijeme dogovara protokol sa Uredom predsjednice i nadležnim ministarstvima kako bi se znalo tko će otići u Vukovar, a tko u Škabrnju, no ove godine protokol s Uredom predsjednice još uvijek nije riješen, jer se ne zna tko će biti njezin izaslanik. Potvrdili su nam to u Uredu predsjednice, a općina Škabrnja svoj je dio posla već odradila, te ovih dana šalju i pozive vodećim institucijama vlasti.
Poznato je da svake godine predsjednik države, Sabora i premijer 18. studenog odlaze na obilježavanje pada Vukovara, no prošle je godine predsjednica Kolinda Grabar Kitarović promijenila protokol podsjetivši Škabrnju dan uoči obljetnice. No, predsjednice ove godine najvjerojatnije neće biti, kazao nam je načelnik Škabrnje, Nedjeljko Bubnjar, koji ovih dana obavlja završne pripreme za 25. obljetnicu pada mjesta:
– Kako nam još ništa nije javljeno, vjerojatno predsjednica ove godine neće doći. Mi smo sa svoje strane utvrdili protokol i sada nam ostaje vidjeti koga će nam ove godine poslati, jer će nam i ove godine doći samo izaslanici. Program obilježavanje ove tužne obljetnice započinje u 10 sati okupljanjem na ulazu u mjesto, odakle započinje hodnja prema mjesnom groblju na kojemu će se polagati vijenci za sve poginule. Na mjesnom trgu održat će se komemorativni program, a misa je u 11 sati – kaže Bubnjar.
I dok Općina s Uredom predsjednice tek utanačuje protokol za 18. studenog, u jednom dijelu Škabrnje već se zna tko će doći – riječ je o kući ratnog zapovjednika Samostalnog škabrnjskog bataljuna, Marka Miljanića. Naime, malo tko izvan Škabrnje zna da se svake godine nakon službenog dijela obilježavanja godišnjice u Miljanićevoj kući odvija svojevrsno neformalno druženje, na kojemu se sastaju Miljanićevi suborci, ali i brojni hrvatski generali. Prošle je godine u njegovoj kući tako bio i Miljanićev prijatelj, general Damir Krstičević, aktualni ministar obrane.
Ove bi godine, održi li svoje obećanje i ne naloži li mu Vlada odlazak u Vukovar, trebao doći i ministar branitelja Tomo Medved, još jedan Miljanićev prijatelj i suborac iz Domovinskog rata:
– Svi se slažemo u jednome – da je netko u hrvatskom vrhu svih ovih 20 godina htio, zločinci bi sigurni bili procesuirani. Oni danas šeću slobodni, a naše Hrvate u Bosni hapse. Jedan mi je od naših generala na ovom našem okupljanju rekao kako je moja sreća u nesreći to što je Škabrnja obranjena, jer bih vjerojatno i ja danas bio procesuiran. U Haagu sam svjedočio o pokolju u Škabrnji, ali kakve koristi kad su njeni koljači danas na slobodi? – poručuje zapovjednik Samostalnog škabrnjskog bataljuna.