Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Božić potiče okupljanje i zajedništvo u obitelji

06.12.2010. 23:00
Božić potiče okupljanje i zajedništvo u obitelji


U iščekivanju svetkovine Božića, ciklus trodnevne duhovne obnove u četiri župe Ražanačkog dekanata: Vinjercu, Radovinu, Ražancu i Starigrad-Paklenici završen je u subotu 4. prosinca. U pripremi za božićne blagdane, duhovne susrete predvodili su svećenici Damir Juričin, Srećko Frka Petešić i Jerolim Lenkić, uz podršku don Ante Ivančeva te domaćina, starigradskog župnika Marinka Jelečevića i vinjeračkog Bože Barišića.
U svakoj od župa na trodnevnom susretu govorilo se o značenju Biblije, važnosti čitanja Božje riječi i potrebe da bude prisutna u obiteljima; potom o značenju molitve te obitelji kao osnovne jedinice društva. Upriličeni su i animirana molitva krunice i euharistijsko klanjanje. Susreti su završavali misnim slavljem. S inicijativom takvog ciklusa duhovne obnove u svakoj župi dekanata svećenici su počeli u ovogodišnjoj korizmi. Tada su mnogi izrazili zadovoljstvo i opet poželjeli takvu okrepu i blagdansku pripremu. Roditelji su htjeli termin početka u 18,00 sati kako bi mogli doći s djecom, što je posebno bogatstvo susreta. Sudjelovali su mladi, a osobito je pohvalna prisutnost muškaraca zrele životne dobi.
Svećenici su naišli na gostoprimstvo župljana gdje su bili, te su npr. u Radovinu svaku večer nakon susreta u crkvi bili ugošćeni kod druge obitelji, župnog vijećnika. Župljani su bili sretni zbog toga te su rekli da im je čast dolazak svećenika u zajedničko obiteljsko druženje, a baš proslava Božića na osobit način potiče okupljanje i zajedništvo u obitelji.