Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slavlje nemjerljivo bodovima

06.12.2010. 23:00
Slavlje nemjerljivo bodovima


Spoznaja da su kadre svladati ekipu koja je godinama neprikosnoveni vladar A-1 društva, Zadrankama vrijedi više od stepenice gore na ljestvici


Po svim prijašnjim pokazateljima, poraz košarkašica Zadra u osmom kolu A-1 lige bio je gotovo neminovan. Statistika, kvaliteta, tradicija – sve je bilo (i jest) na strani favoriziranih Omišanki. Upravo zbog navedenog, Studenac je prepun samopouzdanja stigao na Višnjik još jednom “odraditi posao”, no gošće očito nisu računale na najjača oružja “bijelo-plavih” – ogromno srce, odnosno činjenicu Zadar nije opterećen imperativom i da doslovno nema što izgubiti. Naime, ishodi ogleda s klubovima putnicima u Ligu za prvaka se na kraju prve faze natjecanja brišu.
Od prve do posljednje minute
Već od uvodnih minuta dalo se naslutiti kako ovaj put nećemo gledati tek dobar šuterski trening ekipe koja bodove iz Zadra najčešće upisuje po principu dođoh, prošetah, pobijedih, već da će se za njih, ako ništa, dobro pomučiti. Udvajanjem najviših suparničkih igračica, pravovremenim zatvaranjem rupa u obrani, maksimalnim angažmanom i još većom željom, izabranice Marije Mazije već su u prvoj četvrtini poručile “ovaj put mi gospodarimo svojim reketom”. O kvaliteti njihove izvedbe u defanzivnom dijelu dovoljno govori podatak da Omišanke nisu uspijevale uspostaviti nadmoć unatoč činjenici da se Zadar u prvoj fazi nije mogao pohvaliti dobrom realizacijom. Košarkašice s Višnjika sjajno su dolazile u prilike za šut, no lopta ih (pre)često nije slušala. Slično je bilo i početkom drugog perioda, no uslijedio je bolji postotak ubačaja koji je, uz već sjajnu obranu, gošćama bio prvi znak za uzbunu, da ne kažemo paniku. Nakon plus šest Zadranki u drugoj četvrtini bilo je jasno da je iznenađenje kola na pomolu. “Samo neka izdrže ovako” – pričale su tribine. Ako je netko i sumnjao u predbožićnu čaroliju na Višnjiku, a to je najčešće bilo u trenucima kada su gošće uspjele stići, ili minimalno prestići Zadar, domaće su se igračice ubrzo pobrinule demantirati i najveće skeptike. I Studenac je, naravno, imao svojih trenutaka, no na tricu gošći stizala je trica, na uhvaćenu loptu – dvije, na kontru – rekontra, i tako do samog kraja i zasluženog slavlja ekipe koja je konačno skinula i “omiški” urok, te pokazala da od nedjelje na Višnjiku više nitko nije favorit. Izgledno je da im ova pobjeda po pitanju bodova neće previše značiti, no “bijelo – plave” su nadigravši Studenac zasigurno višestruko profitirale. Spoznaja da su kadre svladati ekipu koja je godinama neprikosnoveni vladar A-1 društva vrijedi više od stepenice gore na ljestvici. Ona je donijela samopouzdanje mjerljivo šestom uzastopnom A-1 sezonom, a to je, na kraju krajeva, i njihov ultimativni cilj.
“Bijelo-plavi” poučak
Ekipa koja preživljava od mrvica s gradskog stola još je jednom pokazala kako višeznamenkasti ugovori ne moraju biti injekcija za požrtvovnost. Za razliku od petparačkih predstava različitih, više ili manje “podmazanih” hrvatskih sportskih kolektiva, “bijelo-plave” uistinu demonstriraju onu otrcanu “kako se bori za svoj grad i svoj klub”. Tko zna, možda će u dogledno vrijeme neki od trenera ili klupskih dužnosnika svoje timove dovoditi na Višnjik u svrhu teambuildinga, a radni naziv posjeta/izleta mogao bi glasiti “kako ojačati moral” ili “usvajanje bijelo-plavog poučka”. Šalu na stranu, no Zadranke su u nedjelju uistinu pružile maksimum. Teško bi bilo izdvojiti bilo koju jer sve su odradile lavovski dio u obrani, a svaka je na svoj način doprinijela i o ofenzivnom dijelu. Je li Antonija Erslan bila prvi strijelac, Glorija Sikirić odlično vodila ekipu, Ivana Blažević, Ema Meštrović, Lucija Perica i Božena Tokić zablistale kada je bilo najpotrebnije – njima je ionako svejedno. Najvažnije (im) je da je Zadar pobijedio Omiš.


 TREĆA POBJEDA PROTIV OMIŠA




Zadranke su Omiš pobijedile i u sezoni 2007./08. i to dvaput. Najprije u prvom dijelu sezone (65:60), a potom i u 1. kolu Lige za prvaka (88:74). Preostalih devet utakmica od 2006. godine u A-1 ligi otišle su na stranu Omišanki.


 INA MARIN UBACILA 30 ZA AGRAM


Ina Marin se vratila. Nakon nešto više od mjesec dana od kada je otišla iz Gospića Marin je nastupila za Agram, svoj novi klub. U prvoj utakmici za Agram Marin je u 8. kolu na gostovanju u Požegi postigla 30 koševa, od čega šest trica. U prvom poluvremenu Ina je trice gađala 4-5. Nije stoga teško zaključiti da je Zadranka bila prevaga na strani Agrama koji je na kraju slavio u Požegi.
– Imala sam i ponudu Lupe promotion koja igra regionalnu ligu, no zbog čestih i dalekih putovanja to mi nije odgovaralo. Odlučila sam se za Agram i dobro je krenulo – kaže Marin. Osim Marin u Agramu je još jedna Zadranka, Lara Nikpalj.


 VODICE – ZADAR II 40:75


(6:20, 14:13, 7:23, 13:19)
MURTER – Sportska dvorana Murter. Gledatelja: 50. Suci: Bralić, Mirčeta (oba Šibenik).
VODICE: Durmanić 4, Karlo 2, Lemac, Mihaljević 6, Juričev, Brajković 9, Mišura, Goreta, Šilov, Križanac 12, Komadina, Gulan 7. Trener: B. Vuković.
ZADAR II: Štrmelj 8, Baždarić 9, Kovačević 4, Pavičić 1, Marta Erslan 11, Marija Erslan 12, Skroče 11, Bodrožić 4, Žilić 6, Popović 9. Trener: R. Vidaković.
Druga ekipa Zadra proteklog je vikenda odradila osmo kolo B-1 lige košarkašica – jug i upisala petu ovosezonsku pobjedu. Izabranice Rajka Vidakovića bez većih su problema nadigrale Vodice, a o dobrom izdanju sastava s Višnjika najbolje svjedoči podatak o samo 40 primljenih koševa. Najraspoloženije u gostujućim redovima bile su sestre Erslan koje su imale 12 i 11 ubačaja, odnosno Skroče koja je u rubriku koševa također upisala 11.