Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Oni koji završe mandat u koaliciji s HDZ-om, nakon izbora izlaze s “gaćama na štapu”

06.12.2011. 23:00
Oni koji završe mandat u koaliciji s HDZ-om, nakon izbora izlaze s “gaćama na štapu”


U 9. izbornoj jedinici u kojoj je veći broj demokršćanskih birača, dogodilo se debakl, jer je očito da su oni bojkotirali izbore. Na drugu stanu, lijevi centar se udružio u Kukuriku, a desni centar nikad nije bio toliko rascjepkan kao na ovim izborima, komentirala je predsjednica županijske skupštine HSS-ovka Irena Devčić


“Tko s HDZ-om tikve sadi o glavu mu se lupaju”. Tako bi se pojednostavljeno mogao objasniti jedan od zajedničkih razloga izbornog debakla nekad velikih političkih stranaka na zadarskom području. HSP, HSS, HSLS sve donedavno bili su vjerni suradnici ili koalicijski partneri HDZ-a što njihovi birači nisu prepoznali kao prednost, a što dijelom i u samim strankama tumače u prvim analizama izbornih podbačaja.
– Da, to je točno, jer je očevidno da oni koji završe mandat u koaliciji s HDZ-om, nakon izbora izlaze s „gaćama na štapu”. Vrlo loš rezultat u Zadru, ispod jedan posto, rezultat je činjenice da mi donedavno nismo uopće imali gradsku organizaciju. Vojid Sumić i Miljenko Peričić su prelaskom u Autohtonu hrvatsku seljačku stranku prenijeli dio birača i glasova. Stoga mi u zadarskom HSS-u nismo imali apsolutno nikakva očekivanja. Što se tiče rezultata u cijeloj državi, mislim da nije bio problem na lokalnoj razini, nego on ide od vrha i u najmanju ruku je razočaravajući. U 9. izbornoj jedinici, u kojoj je veći broj demokršćanskih birača, dogodilo se debakl jer je očito da su oni bojkotirali izbore. Na drugu stanu, lijevi centar se udružio u Kukuriku, a desni centar nikad nije bio toliko rascjepkan kao na ovim izborima, komentirala je predsjednica županijske skupštine, HSS-ovka Irena Devčić.
Pljuska HSP-u
Nakon burnih potresa, izbacivanja i odlaska većeg broja članova, izostanka značajnije kampanje i prepoznatljivog programa, ali i financijske potpore, debakl je doživio i HSP.
– Već danas ćemo održati sastanak predsjedništva Županijskog HSP-a te napraviti analizu. Od objektivnih razloga, mogao bi spomenuti da mi ove izbore nismo mogli adekvatno financijski pratiti. Međutim, očito je da je problem u nama i nekim ljudima koji imaju prilično krivu sliku o sebi. Stoga moramo protresti svoje redove. Po rezultatu ostalih pravaških opcija u koje su otišli naši donedavni članovi, vidi se da bi HSP sigurno prošao da nije bilo ovakvih potresa i da je pravaška opcija bila na okupu. Ovih, oko 2,60 posto glasova u 9. izbornoj jedinici, nije kraj HSP-a nego pljuska i velika opomena, rekao je Vice Karaban.
Nekad najjača oporbena stanka ne samo u državi, nego i u Zadru, HSLS, također, je prema predsjedniku Željku Predovanu, platila danak donedavne suradnje s HDZ-om. Na nacionalnoj razini, rekao je nositelj liste za 9. izbornu jedinicu Dražen Budiša, očekivao se klub, tj. prolaz najmanje triju zastupnika, ali izborna utrka je liberale ostavila, za ilustraciju, na manje od 4 posto glasova u Zadru.
– Naš izborni rezultat je ispod očekivanja. Liberalna opcija je kao i desnica, nestala. Naime, HSP se razdrobio, a HSLS se nije uspio očistiti na način da to znatno utječe na izborne rezultate. Primijećeno je veliko dizanje koalicije Kukuriku u Zadru i 9. izbornoj jedinici. Mi smo platili cijenu 15-godišnjeg kontinuiranog nastupa uz HDZ i nismo, unatoč dobrom gospodarskom programu, uspjeli promijeniti percepciju birača. Iznenađuje što su birači percipirali nezavisne liste, koje gospodarski gotovo ništa nisu ponudile, rekao je predsjednik zadarskog HSLS-a Željko Predovan.
SHZ osvojila 0,11 posto
No, to se ne bi moglo reći za Stranku hrvatskog zajedništva koja se upravo hvalila spasonosnim gospodarskim programom koji je u Hrvatsku trebao “upucati” čak 50 milijardi eura. Kada su bili opomenuti da tim novcima Hrvatska izlijeće, ne samo iz krize, nego odmah u društvo najrazvijenijih zemalja, „Zajedničari” su ostali na tvrdnji da je njihov program verificiran od EU komisije. Izborni rezultat pokazao je svu „realnost” takvih tvrdnji pa je SHZ osvojila posljednje mjesto u 9. izbornoj jedinici s 0,11 posto glasova.
– Mi smo stranka koja postoji svega dvije godine, stoga ćemo se za lokalne izbore puno bolje pripremiti. Stranka smo koja ima nekoliko tisuća članova i ostajemo kod program akademika Miloša koji je ujedno i gospodarski program naše stranke, rekao je nositelj liste SHZ-a Miljenko Marić.
 


NINČEVIĆ ZADOVOLJAN POVJERENJEM NEKOLIKO STOTINA BIRAČA




Nezavisnu listu dr. Stipe Jadrijevića u Saboru je trebao predstavljati poznati zadarski građevinski poduzetnik Mladen Ninčević. Iako nije osvojio niti 1,5 posto glasova, Ninčević je vrlo zadovoljan rezultatom i povjerenjem koje mu je ukazalo nekoliko stotina birača kao testom za nastup na sljedećim lokalnim izborima.
– Jednostavno, dogodila se polarizacija na hrvatskoj političkoj sceni. Stoga je rezultat naše liste bio i očekivan. Možda se moglo više, ali ja nisam razočaran. Ako osjetim potrebu i vidim što se nudi, mogao bih se kandidirati na lokalnim izborima. Mislim da se na lokalnim izborima trebaju kandidirati ljudi iz posla, iz realnog sektora, a ovih više od 500 glasača, mislim da je veliki broj onih koji cijene poduzetnost i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je uz veliku zahvalu biračima, Mladen Ninčević.