Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sveti Nikola pokazao zašto je najomiljeniji dječji svetac

06.12.2011. 23:00
Sveti Nikola pokazao zašto je najomiljeniji dječji svetac


Nema šiba ove godine, djeci treba što manje represije, poručio je ove godine Sveti Nikola


Sveti Nikola sa svojim pomoćnicima protutnjio je jučer kroz grad. U darivanju najmlađih, ali i nešto starijih, nisu ga spriječila niti kombi vozila po Kalelargi pa se tako do mališana, koji su ga očekivali u smjeru Foruma, omiljeni dječji svetac morao uputiti zaobilaznim putem.
– Donio sam djeci malo bombona, a puno veselja zaštite i dobrote, jer to je ono što im danas najviše treba, kazao je Sveti Nikola. Na upit jesu li djeca bila dobra odgovorio je:
Nikola i Krampus na Kalelargi
– Naravno! Nema šiba ove godine, djeci treba što manje represije poručio je novinarima. Mališane iz Dječjeg vrtića Žuto pače darivao je bombonima, a oni su mu se zauzvrat odužili pjesmom, pa su tako zapjevali i omiljenu pjesmu Svetog Nikole – Zvončiće. Široke ruke bio je i njegov pomoćnik Krampus, budući da je Svetog Nikolu baš jučer malo zaboljela “kičma”, no ne bi on bio onaj pravi da nije posjet začinio na “svoj način”.
– Sveti Nikola donosi novu vlast, Sveti Nikola donosi novu vlast! – šaptao je prolaznicima, sada koliko su mu povjerovali, to je već druga priča.
Darivalo se i u drugim dijelovima grada, počevši od zadarskih vrtića, trgovačkog centra Supernova, ali i pokoje srednje škole.
Naime, otkad postoji samostalna Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, a to je od 1. rujna 1992. godine, učenike te škole na blagdan Svetog Nikole dočekuju slatkiši.
I srednjoškolci vole darove
 – Tradicija je redovita i nismo je nikad preskočili. Ako smo slučajno preskočili Svetog Nikolu djeca su se odmah pitala “Nije valjda ravnatelj zaboravio?”. No, nikad nismo zaboravili. Jer, tu je i Sveta Luca koja u Zadru čak i više nosi darove po tradiciji, negoli Sveti Nikola. Tako da nikad nismo preskočili darivanje. Zadnjih godina obično darujemo za Svetog Nikolu, a onaj tko nije u školi tada, dar će dobiti na dan Svete Luce. A ako ne dođe u školu ni na Svetu Lucu, a nije bio niti prije – onda nije niti zaslužio, kazuje ravnatelj Ivan Paštar, dodajući kako nema veze što su to već srednjoškolci, jer oni su raduju darovima kao mala djeca.
– Evo i jutros ispred škole su me već upitali: “Ravnatelju, Sveti Nikola je?”. Pa sam im odgovorio: “Pa znate kriza je, europska, svjetska… Moramo štedjeti.” Ali svejedno su oni to primili s rezervom, prepričava Paštar.
Tradicija darivanja za Svetog Nikolu u njegovoj školi započela je dok su još boravili u zgradi stare gimnazije u Parku Vladimira Nazora.
– Iako je bio rat, škola je bila na početku i nismo imali sredstava, nastojali smo barem čokoladu ili bombon ostaviti učenicima na njihovim mjestima prije početka nastave, pojašnjava.
Ove godine učenici su dobili “skromniju verziju” darivanja, bez uprizorenja Svetog Nikole i Krampusa, čega je isto znalo biti. Naime, jedne godine škola je unajmila glumca iz zadarskog kazališta koji je kao Sveti Nikola šibom dočekivao učenike na ulazu u školu i tjerao ih u razrede. Ove godine ulogu Svetog Nikole ipak preuzeo je njihov ravnatelj, a darivati mu je pomogla školska knjižničarka.