Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zbog pokušaja ubojstva loparom tri godine iza rešetaka

06.12.2011. 23:00
Zbog pokušaja ubojstva loparom tri godine iza rešetaka


Ovu je presudu zadarski Županijski sud donio krajem travnja ove godine, a Vrhovni je sud u cijelosti potvrdio kao i mjeru obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, koji je i “kumovao” cijeloj “priči”. Medić se branio sa slobode, no sada će morati na izdržavanje zatvorske kazne


Jovan Medić, 32-godišnjak iz Benkovca morat će odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine zbog pokušaja ubojstva 15 godina starijeg poznanika Dragana Žilića, kojeg je udario drvenim loparom po glavi teško ga ozlijedivši.
Naime, presudu Županijskog suda koju je krajem travnja ove godine izreklo Sudsko vijeće zadarskog Županijskog suda sada je u cijelosti potvrdio i Vrhovni sud uz to što je Mediću potvrđena i obvezna mjera liječenja od ovisnosti alkoholom.
Podsjećamo, u ovom je slučaju Sudskim vijećem predsjedala Dijana Grancarić koja je izričući presudu pojasnila kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da je Medić počinio kazneno djelo pokušaja ubojstva, ali s neizravnom namjerom, a ne izravnom, kako mu je to zadarsko tužiteljstvo optužnicom stavljalo na teret.
U odmjeravanju visine zatvorske kazne, Grancarić je tada podvukla da je Mediću dosuđena kazna ispod zakonskog minimuma jer je za pokušaj ubojstva zakonom zapriječena kazna od najmanje pet godina.
– U otegotne okolnosti Sudsko je vijeće uzelo u obzir optuženikovu dosadašnju osuđivanost, a u olakotne okolnosti cijenilo je njegovo držanje i primjeren stav pred sudom, ispriku koju je uputio Draganu Žiliću te kajanje koje je izrazio. Osim toga u olakotne okolnosti uzeta je u obzir i činjenica da je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv, njegovu tešku životnu i socijalnu situaciju u kojoj je odrastao i u kojoj živi, što je bilo dokazano socijalnom anamnezom Centra za socijalnu skrb – naglasila je tada sutkinja Grancarić dodavši kako je taj zbroj olakotnih okolnosti rezultirao ublažavanjem kazne.
Incident, koji će Jovan Medić sada “platiti” trogodišnjim boravkom iza rešetaka, dogodio se 10. kolovoza prošle godine oko 10 sati u Benkovcu kod obiteljske kuće Marice Maksimović. Medić je nakon svađe s Draganom Žilićem uzeo veliki, drveni lopar i udario ga njim po glavi. Povod svađi je bio zajednički dug od 30-ak kuna koje su posudili od jednog poznanika, za cigarete.
Žilić je bio teško ozlijeđen jer mu je Medić loparom slomio lubanju, a “zaradio” je i nagnječenje mozga, no kako je na jednoj od rasprava pojasnio sudski vještak medicinske struke dr. Davor Mayer, Žilićev život nije bio ugrožen.
Jovan Medić u vrijeme trajanja istrage u pritvoru zadarskog Istražnog centra proveo je tri mjeseca nakon čega je pušten da se brani sa slobode gdje je “dočekao” i pravomoćnost ove presude.