Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Markač u utorak kod “poskoka”, Vrančića i Zrilića

Autor: Siniša Klarica

06.12.2012. 23:00
Markač u utorak kod “poskoka”,  Vrančića i Zrilića

Foto: Vedran SITNICA



Dugo smo čekali ovaj dan, da se ponovno sretnemo s našim ratnim zapovjednikom, kažu predstavnici udruge “Poskoci”
General Mladen Markač posjetit će u utorak Zadar. Nakon što su zahvalili generalu Anti Gotovini, Zadrani će moći odati priznanje ratnom zapovjedniku postrojbi specijalne policije koji je 2.060 dana bio zatočen u haškom pritvoru te na kraju oslobođen svih optužaba. To su danas potvrdili predstavnici Udruge specijalaca Domovinskog rata “Poskoci”.
– Donedavno nevino zatočeni haški uznik, a za nas hrvatski heroj general Markač, najprije će obići spomen sobu u prostorijama Policijske uprave zadarske. Tom prilikom susrest će se i s roditeljima poginulih specijalaca kojima je general zapovijedao u najtežim danima obrane Hrvatske, rekao nam je u uvodu predsjednik USDR “Poskoci” Ivica Kapetanović.
Generala Markača, zajedno s njegovim ratnim suborcima, nakon toga će primiti gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, a točno u podne predviđena je šetnja gradom, kava na Forumu i druženje s građanima. Nakon druženja s građanima, generala će primiti i zadarski župan Stipe Zrilić zajedno s predstavnicima svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Očekuje se da će se generalu obratiti Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade HV-a. Nakon primanja kod župana i obilaska katedrale Sv. Stošije, general će obići i prostorije udruge Poskoci u Ričinama.
– Dugo smo čekali ovaj dan, da se ponovno sretnemo s našim ratnim zapovjednikom. Svo ovo vrijeme smo znali da je general Markač nevin jer ni on, ni mi njegovi vojnici, nismo počinili ratni zločin, niti smo bili sudionici zločinačkog poduhvata. Sretni smo što će general opet biti s nama i sa Zadranima kao bismo se podsjetili na slavne dane iz Domovinskog rata. Posebice se to odnosi na tri ratne zime koje su pripadnici specijalne policije proveli na Velebitu, odakle su i krenuli u konačno oslobađanje zemlje, dodao je Ivica Kapetanović.
Dopredsjednik udruge Marko Čulina podsjetio je da su upravo Poskoci bili prvi pripadnici specijalne policije koji su izašli u prostor Velebita i to pred samu akciju Maslenica. Tako je pod zapovjedništvom generala Markača spojena crta od Gospića do Tulovih Greda. Kasnije, na terenu su se izmjenjivale sve postrojbe Specijalne policije MUP-a RH, pa neprijatelj nije uspio presjeći Hrvatsku na pola.