Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šimunov: U zadarskoj taksi službi postoji organizirani kriminal

Autor: Irena Jurjević

06.12.2012. 23:00
Šimunov: U zadarskoj taksi službi postoji organizirani kriminal

Foto: Vedran SITNICA



Ako netko radi dvanaest ili više sati u taksiju i za to prima dvije ili tri tisuće kuna, i ako se dozvole za rad u taksi službi izdaju bez završene školske spreme, smatramo da je to isto organizirani kriminal. Državni inspektorat i policija imaju način da to kontroliraju. Ako to ne žele, onda je i to organizirani kriminal, kazao je Šimunov


Da bismo mogli kupiti jednu gumu, trebamo napraviti sto vožnji, a konkurencija je nelojalna – ogorčeni su zadarski samostalni taksisti koji su se u jutarnjim satima okupili na Autobusnom kolodvoru kako bi još jednom ukazali na svoje probleme.
Siva zona i rad na crno
– Samostalni taksisti su diskriminirani. Postoji nelojana konkurencija većih taksi grupacija, a postoji evidentno siva zona i rad na crno na koje lokalne strukture ne reagiraju adekvatno. Djelatnici većih grupacija rade i po dvanaest sati, rade na minimalcu i tu postoji nelojalna konkurencija. Ovi taksisti ovdje ne mogu ostvariti elementarna prava i podmiriti svoje troškove. To je jedan globalni hrvatski problem, kazao je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija, tražeći potom od državne inspekcije rada u Zagrebu te od DORH-a da interveniraju, “pročešljaju” te da osiguraju red, zakonitost i transparentan rad.
– Ovi ljudi imaju i po četrdeset, pedeset pa do sto tisuća kuna neplaćenih obveza za prošlu godinu. Tko će im to podmiriti? Oni su ovdje dvadeset i četiri sata, ali zbog nelojalne konkurencije ne mogu zaraditi taj novac. I to nije samo u Zadru. U Rijeci je sto ovakvih taksista. U zagrebu dvjesto, nizao je Uranija, ističući kako oni žele iste uvjete za svih, i za samostalne taksiste i za veće taksi grupacije.
– Mi smatramo da postoji organizirani kriminal u Zadru barem što se tiče taksi službe, kazao je Sindikalni predstavnik samostalnih taksista Zadarske županije Predrag Šimunov, referirajući se na nedavnu izjavu načelnika PU zadarske kako toga u Zadru nema.
– Ako netko radi dvanaest ili više sati u taksiju i za to prima dvije ili tri tisuće kuna, i ako se dozvole za rad u taksi službi izdaju bez završene školske spreme, smatramo da je to isto organizirani kriminal. Državni inspektorat i policija imaju način da to kontroliraju.
Ako to ne žele, onda je i to organizirani kriminal, kazao je Šimunov, navodeći još neke primjere rada u pojedinim taksi službama.
– Ako premoreni radnici skrive prometnu nesreću, s plaće im se uzima za popravak vozila, unatoč tome što su vozila osigurana kasko policom. I zbog toga oni moraju raditi dvanaest sati pa tako imaju od sto do sto i pedeset prekovremenih sati koji im onda nisu plaćeni. Tu se radi o stotinama tisuća kuna koje se nelegalno isplaćuju i to je isto organizirani kriminal, zaključio je Šimunov tražeći pritom od Grada Zadra da takvim radnicima barem osigura beneficirani radni staž, kao što imaju djelatnici javnog prijevoza u Liburniji.
(Ne)prijavljeni radnici
Također, zahtijeva i oduzimanje dozvola koje nemaju pokriće u pokrivenosti radnicima.
– Na jednu dozvolu bi trebala biti prijavljena tri radnika, a te tvrtke obično imaju prijavljeno od jednog do dva radnika. Normalno, zato radnici rade dvanaest do petnaest sati, a i mi obrtnici ne možemo platiti svoje obaveze koje imamo svakih mjesec, kazao je predstavnik samostalnih taksista u Zadru, predlažući pritom odlazak inspekcije u pregled taksi grupacija vikendom “jer će tu sigurno naći barem 20-30 neprijavljenih radnika”.
– Ovako se pogoduje tim robovlasnicima koji iskorištavaju radnike u svojim taksi službama, kazao je Šimunov.
Na prosvjedu se dotaknula i gradska odluka o tome kako taksi vozilo ne smije biti starije od pet godina, čime se, istaknuli su samostalni taksisti, pogoduje samo većim grupacijama.
– Niti u jednoj državi u Europi nije ograničena starost automobila. Pa što oni misle da imamo odakle kupiti novi auto? – upitao je predstavnik samostalnih taksista.
Ipak, upitan da navede neke od tvrtki koje se bave organiziranim kriminalom, Šimunov nije dao precizan odgovor, navevši “kako se to najlakše provjeriti na internetu tko koliko ima radnika, te da potom nadležne službe provjere jesu li svi ti radnici i prijavljeni”.
Vedran Uranija je pak za kraj zaključio kako “ovo nije ništa osobno prema većim taksi grupacijama jer to su sve pošteni ljudi”.