Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Skije i investicije

Autor: Željana Gardijan

06.12.2012. 23:00


Daruje li Vlada građane u ovo predblagdansko vrijeme praznim obećanjima i šupljim investicijskim ciklusima, jer kako reče premijer Milanović pobunjenim prosvjetarima, novca nema?
Oporbena mladež HDZ-a i HSS-a je rekla svoje i premijeru zauzvrat darovala skije, 21 lampion za svaku točku njezinog plana 21 i neobičnu vozačku dozvolu jer je bicikl vozio krivim smjerom. Da je u pitanju samo bicikl i ne bi bio toliki problem, no u posljednje vrijeme sve je više onih koji se pitaju vozi li cijela Vlada u krivom smjeru.
Naime, odgovarajući na kritike da zemlja gospodarski i dalje tone i da investicija nema, Milanović je, upravo suprotno onome što je govorio nakon pobjede na izborima, ipak posegnuo za HDZ-ovim „kosturima iz ormara” pravdajući se time da nisu imali točnu predodžbu koliko je zapravo stanje loše. Politička scena u vrijeme ekonomske krize kojoj se ne vidi kraja, pretvorila se u optuživanje vladajućih i oporbe za nesposobnost i neznanje, a zapravo bi se moglo reći „rugala se sova sjenici”.
Premijer je, blago rečeno, politički neozbiljan kada ponavlja da ništa nije obećao jer je onda pravo čudo kako je dobio izbore. Samo je njegov donedavno prvi čovjek Čačić „u hodu” obećavao i prolongirao lopate nekoliko puta. Na obećavanom rastu BDP-a, sada je jasno, poskliznuo se i financijer Linić. Obećavane reforme su izostale kao i spasonosne investicije. Izaći s planom novog ciklusa investicija nakon što ni „starog” investicijskog ciklusa nije bilo, prognozirati rast BDP- a za 1,8 posto dok gotovo svi ekonomski pokazatelji padaju, naprosto zaziva staru poslovicu – „obećanje ludom radovanje”.
Oporbi se kao naručen otvorio prostor za kritiku jer je Vlada glavnu ulogu u novoj „investicijskoj bajci” dodijelila državnim tvrtkama nad kojima je napuhala investicijski oblak od 9 milijardi kuna. Priča o privatnim investicijama i dalje je nečujna i nekadašnji HDZ-ov ministar financija Šuker sada u komotnoj ulozi oporbenjaka nasmijanih brkova može Vladu prozivati za sve – i za ono što njegova stranka nije napravila dok je bila na vlasti i za ono što Vlada nije napravila u prvoj godini mandata.
Šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kojemu ide na ruku dosadašnje Vladino investicijsko gađanje „u ništa”, reče da je spreman za preuzimanje vlasti i da ima plan za gospodarski oporavak, no još nije vrijeme da ga otkrije?!
Politika se, očito, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji opet bavi sama sobom, odnosno predstojećim lokalnim izborima, pa u tom natezanju Vlade i HDZ-a trenutačno profitiraju Lesarovi laburisti iako su i oni, za većinu građana – isti.
Ono što građani sada žele je bolji život, a ne isprazno političko prepucavanje i povjerenje će zadobiti samo oni koji pokažu gospodarski sluh pa Milanovićeva Vlada mora biti svjesna da ima sve manje vremena za početi ostvarivati (ne)obećano.
Uzme li se u obzir da ni gospodarska kretanja u okruženju, u Europskoj uniji, doista nisu išla na ruku Milanovićevoj Vladi te se u tom smislu čak i prihvati njegovo pomalo čudno opravdanje kako u prognozu rasta i opravka nisu ukalkulirali faktor (ne)sreće, ne može se potpuno abolirati nesposobnost Vlade da bolje „pliva” u tom za gospodarstvo teškom vremenu. Naime, ostaje činjenica da za ovaj famozni investicijski ciklus više neće biti izgovora za odgovornost.
Morat će se vidjeti da se ostvaruje barem dio onoga o čemu se „trubi” cijelu godinu da bi Vlada vratila dio povjerenja kojega je od dolaska na vlast do danas usput izgubila.
Ako premijer Milanović i kaže da ne zna što je on to obećao, građani itekako znaju što su očekivali.
A sigurno nisu očekivali da premijer izjavi da je u zemlji izvanredno stanje, a onda „klizne” na skijanje.