Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uljepšavanje rive vrijedno dva milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

06.12.2012. 23:00
Uljepšavanje rive vrijedno dva milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



U drugoj fazi do lukobrana na tzv. Glavi porta će se dovesti voda, struja i kanalizacija. Izgradit će se šetnica, rasvjeta i prilazni put širine 2,5 metara za slučaj hitnih intervencija, podignut će se i novi svjetionik čija je cijena gotovo 100.000 kuna, ističe načelnik Martinac


Započeli su radovi na drugoj fazi sveobuhvatne sanacije glavnog gata u Sukošanu, zvanog sukošanska riva. Riječ je o radovima u vrijednosti od dva milijuna kuna, a izvodi ih tvrtka Konektor.
– Radovi su počeli čim smo dobili građevinsku dozvolu za drugu fazu izgradnje rive, govori načelnik Ante Martinac, dodajući kako cijela investicija iznosi preko šest milijuna kuna.
Prethodno je Vlada RH dala suglasnost za zaduženje kod Privredne banke Zagreb u iznosu od dva milijuna kuna, na rok otplate od 11 godina u što je uključen i poček od jedne godine. Kredit će se otplaćivati u četrdeset tromjesečnih rata, uz fiksnu kamatnu stopu od 4 posto godišnje.
– U drugoj fazi do lukobrana na tzv. Glavi porta će se dovesti voda, struja i kanalizacija. Izgradit će se šetnica, rasvjeta i prilazni put širine 2,5 metara za slučaj hitnih intervencija, podignut će se i novi svjetionik čija je cijena gotovo 100.000 kuna, objašnjava Martinac.
Riva se sanira u postojećim gabaritima, ostao je tek nasip, a sve drugo je porušeno, betonirano, armirano i injektirano.
– Moderna riva se gradi po strogim EU uvjetima korištenja financija. U prvoj fazi koja je završena u lipnju utrošeno je 3,9 milijuna kuna, podsjeća Martinac dodajući kako je 80 posto osiguralo tadašnje Ministarstvo mora, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja, a ostalo je dala Općina.
U uvali Zlatna luka riva se počela graditi još za vrijeme Austro-Ugarske, a zadnji važniji radovi izvedeni su 1902. godine. Međutim, zbog intenzivnog korištenja i zuba vremena opasno se započela urušavati.
– Riva je u potpunosti rekonstruirana, a glavni gat se proširio na osam metara. Betonirana je od Glave porte do novog betonskog istezališta brodica s hrastovim letvicama, na zapadnoj strani se izgradila školjera te stepenica za kupače i cirkularni propusti, nabraja Martinac.
Zbog znatno podignutog pločnika na lukobranu bit će onemogućen promet motornim vozilima. Riva će imati koncesionara, neće biti istovarna, već će isključivo služiti za privezište i istezalište, dok će se “kultni” dio rive na Glavi porta i dalje koristiti za kupanje i igranje vaterpola.
– Riva će prije svega služiti nautičarima i vlasnicima brodica. Jezgra je to budućeg sveobuhvatnog uređenja obale od Marine Dalmacija do Tustice duge preko sedam kilometara, zaključuje Martinac.


 ČETIRI PONUDE ZA KANALIZACIJU SUKOŠANA I BIBINJA




U nazočnosti načelnika Ante Martinca i Nina Šimunića, direktora poduzeća Odvodnja Bibinje-Sukošan d.o.o. Stipe Bugarije, njegovog zamjenika Josipa Bepa Krešana i županijskog vijećnika Nikice Čalušića u prostorijama Regionalnog vodovoda sjeverne Dalmacije u Splitu otvorene su ponude za izgradnju prve faze kanalizacije u ovim susjednim općinama. Radi se o kanalizaciji šireg obuhvata starih sela u Bibinjama i Sukošanu. Prispjele su četiri ponude renomiranih hrvatskih tvrtki u prosječnoj cijeni izvođenja radova od oko 25 milijuna kuna. Idući tjedan će se izabrati izvođač, radovi započinju prvih dana nove godine.