Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zašto je bivši specijalac pucao u vlasnika “Fortune”?!

Autor: Minja Gugić

06.12.2012. 23:00
Zašto je bivši specijalac pucao u vlasnika “Fortune”?!

Foto: Adam VIDAS



Riječ je o pucnjavi koja se dogodila početkom travnja 2008. godine kada je Dubravko Rajilić Dube ispalio dva hica prema Emilu Žiliću. Srećom, nije ga pogodio. Cijela je priča otkrivena nakon što je završila u novinama jer su u PU zadarskoj tada o tome šutjeli na izričit zahtjev Emila Žilića


Zbog pucnjave koja se početkom travnja prije četiri godine dogodila u restoranu “Fortuna” u mjestu Murvica Donja, danas bi na Općinskom sudu u Zadru pred sutkinju Sandru Radanović trebao sjesti Dubravko Rajilić zvani Dube iz Zagreba.
On je, naime, pucao u smjeru tadašnjeg vlasnika restorana Emila Žilića.
Rajilić, koji je bio pripadnik elitne policijske postrojbe, prema Žiliću je ispalio dva metka iz pištolja, od kojih je jedan, kako su novinari tada jedino neslužbenim kanalima mogli doznati, prošao Žiliću kroz noge, a drugi mu je proletio iznad glave. Žilić je u tom trenutku sjedio za stolom s još dvojicom muškaraca.
 Rajilić bio u bijegu pa u pritvoru
Nakon pucnjave, Rajilić je pobjegao, a Žilić je cijeli slučaj prijavio zadarskoj policiji koja je Rajilića kasnije, pronašla. Tada je obavljena premetačina njegova stana na otoku Viru, potom stana kojim se koristi u Zadru na adresi Dubrovačke ulice i njegova automobila.
Oduzet mu je pištolj iz kojega je pucao, a onda je uhićen i priveden u policijsku postaju nakon čega je uz kaznenu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti bio priveden i istražnom sucu Županijskog suda u Zadru. Nakon saslušanja kod istražnog suca u nazočnosti svog odvjetnika, Rajilić je tada iznio svoju obranu, a sudac ga je pritvorio na mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućnosti utjecaja na svjedoke. Nakon završenih istražnih radnji, “spis Rajilić” proslijeđen je na odluku Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru koje je zatražilo dopunu istrage, odnosno saslušanje još nekih svjedoka nakon čega je protiv njega podignuta i optužnica, odnosno optužni prijedlog.
Novinari preko svojih izvora saznali za pucnjavu
Kada se ovaj incident dogodio, novinari o njemu nisu bili obaviješteni u redovitom policijskom priopćenju PU zadarske pa se su u javnosti pojavile razne špekulacije pa čak i ona da je zadarska policija ovu pucnjavu iz nekog razloga – pokušala zataškati. Međutim, kada je priča završila u novinama, u PU zadarskoj su pojasnili kako nije bilo govora ni o kakvom zataškavanju, već da informaciju nisu dali u javnost na izričit zahtjev oštećenoga koji je rekao policijskim inspektorima kako neće surađivati “ako slučaj procuri u javnost jer bi mu time bila nanesena velika šteta zbog ugostiteljskog posla kojim se bavi”.
Što se tiče Dubravka Rajilića Dube, on i Tomislav Marinac su krajem 2007. godine na Općinskom sudu u Zagrebu bili procesuirani zbog iznude teške milijun kuna, no zbog nedostatka dokaza obojica su oslobođeni. Marinac je podsjećamo, u javnosti ostao upamćen kao svjedok pokajnik u suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji.