Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Naučili da su skromnost i plemenitost važniji od skupih darova

06.12.2013. 23:00
Naučili da su skromnost i plemenitost važniji od skupih darova


Draga djeco, kako sam se ja danas iznenadila! Sinoć sam očistila čizme jer sam mislila da će biti hladno i jutros pronašla pismo. Ne bilo kakvo pismo. Sad ću vam ga pročitati: “Draga ravnateljice, star sam i nemoćan, ali svejedno sam vam došao. Promatrao sam djecu iz vašeg vrtića. Zapamtio sam vas od lani, i Zečiće i Leptiriće i Zvjezdice i Ribice i Delfine. S anđelima koji su me prošle godine pratili donio sam odluku: ova su djeca dobra, puna ljubavi, mala, ali velikih srca. Dijele i dobre i ružne događaje. Pomažu jedni drugima. A gledali smo i vas, drage odgajateljice i roditelji, kako djecu učite najvećoj vrijednosti – ljubavi. I zato što ste takvi, ove godine odlučio sam vam darovati kazalište….”, dio je to pisma koje je jučer stiglo u preški Dom na žalu, a ravnateljici vrtića Lastavica Jadranki Selak donio ga je ni manje ni više nego sveti Nikola.
“Božićna pričica”
S osmijehom i nevjericom gledala su djeca kako ravnateljica iz čizme vadi pismo i čita poruku svetog Nike koji im je u goste doveo zadarski Dragon teatar i predstavu “Božićna pričica” o obijesnoj, razmaženoj i oholoj djevojčici Tonki koja ne voli svoje prijatelje, ne sluša oca, ne mari za baku… Kako dobrota uvijek pronađe put do svakog srca, tako je i Tonka uz pomoć Čarobnog Snjegovića i svetog Nikole spoznala da su skromnost, ljubav i plemenitost važniji od skupih darova, što su glasnim odobravanjem iz publike potvrdili i preški mališani. Svetome Niki predali su crteže, pisma i poruke spremljene u velikoj crvenoj vreći, a on ih je nagradio šarenim bombonima. Naravno, uz obećanje da će i u sljedećih godinu dana biti skromni, dobri i poslušni.
U vrijeme došašća, u koje nas je 30. studenoga uveo sveti Andrija, blagdan svetog Nikole, a potom i svete Lucije, najpoznatiji je upravo među mališanima. Dobrima donosi darove, a zločestima Krampus poklanja šibe. Uz svetu Luciju, djeci su se nekad darovale smokve, mandarine i bademi, a od toga se dana počinju skupljati drva za Božić te, u posljednje vrijeme, i sijati pšenica. Etnologinja dr. Jasenka Lulić-Štorić kaže kako se uz svetog Nikolu vežu mnoge priče i legende, a jedna od njih govori kako je otkrio da neki gostioničar krade malu djecu, ubija ih i gostima poslužuje njihovo meso. Sv. Nikola je pronašao troje djece skrivene u posudi za rasol. Učinio je znak križa i djeca su se vratila u život. Tako je postao i zaštitnikom male djece.
Darivanje djece
– Postoji mnogo kapelica i crkava posvećenih svetom Nikoli. Mornari su iz najudaljenijih krajeva znali donositi slike i medaljone sv. Nikole, a ponegdje bi poklanjali župnoj crkvi svog mjesta kip svetog Nikole. Pomorci bi na dan svoga zaštitnika davali velike milostinje, a u nekim je mjestima običaj da se toga dana puca iz malih kubura, kaže etnologinja Lulić-Štorić te podsjeća da se u Dalmaciji osobito štuje i sveta Luce te da su djeca noć uoči blagdana na kominu ostavljala bičve obješene na rašljastu granu vjerujući da će sveta Lucija kroz dimnjak ubaciti u čarapu neki dar.
– Uz jedan i drugi blagdan veže se darivanje djece. Stoga je to prilika da se s djecom progovori o vrsti darova koji ne trebaju biti samo materijalne prirode, nego duhovne, recimo neko dobro djelo, pa se s djecom može razgovarati općenito o značenju dara, ističe dr. Lulić-Štorić. Upravo takav blagdan svetog Nikole jučer su doživjela djeca u Preku, uz poučnu priču o dobroti i ljubavi te skromnim darovima.