Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tradicijski osjećaj brige prema pomorskom zvanju

06.12.2013. 23:00
Tradicijski osjećaj brige prema pomorskom zvanju


Blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika i djece jučer su tradicionalno obilježili učenici Pomorske škole Zadar. Oko 400 učenika i djelatnika okupilo se na zadarskoj rivi da bi polaganjem vijenca u more odalo počast svim pomorcima koji su izgubili živote na moru.
Kako je rekao Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole, ovim običajem koji škola njeguje već dvadesetak godina, pokušava se kod učenika potaknuti tradicijski osjećaj brige prema pomorskom zvanju kroz gestu prisjećanja na stradale pomorce.
Uspješna škola
– Sv. Nikola nam je zadnjih godina bio blagonaklon i uvijek nas prati. Nakon 2011. i velikog priznanja Ministarstva mora školi za iznimne rezultate u obrazovanju i pomorskoj znanosti, mi smo svake godine sve bolji, imamo sve više učenika, oni imaju sve bolji uspjeh, prihodujemo i vlastita sredstva da možemo održavati skupu i zahtjevnu opremu. Bez obzira na ova vremena, škola se uspijeva održavati i očekujemo da će kriza brzo proći i ostaviti što manje traga na svih, tako i na našu školu, rekao je Perković te s jednim dijelom učenika i djelatnika škole otišao na misu u povodu sv. Nikole u crkvu sv. Stošije.
Kao još jednu uspješnu stranu škole, Perković je istaknuo volonterski senzibilitet među učenicima koji je pobudila njihova vjeroučiteljica Sandra Čulina. A to su učenici i dokazali kad su, nakon polaganja vijenca, u pratnji sv. Nikole posjetili štićenike Doma za odrasle osobe sv. Frane.
Učenici su čitali pjesme o životu ovog omiljenog sveca, a kad su zapjevali pjesmu sv. Niko, pojavio se i on – glavom i bradom. Uslijedio je pljesak štićenika, a on ih je svakog posebno pozdravio. Slijedio je red darova, red pjesme, red viceva… Učenici i sv. Nikola podijelili su štićenicima bombone, čokolade, kavu, kolačiće, a i u smjeru kuhinje su odnijeli nekoliko paketa s voćem i raznim potrepštinama.
Duh volonterizma
Kako je rekla njihova vjeroučiteljica Čulina, već desetak godina učenici Pomorske škole na ovaj način razvesele štićenike Doma Sv. Frane.
– Ovo je za štićenike Doma tračak radosti. Mislim da učenici ovime dobiju puno više jer su radosni kad čine nešto za druge. Evo u našoj školi je baš u osnutku volonterski klub. Djecu treba samo odgojiti, usmjeriti, malo potaknuti. Imaju veliko srce, a imaju i ideje i volju, kazala je Čulina.
Ali izgleda da je i štićenicima to puno više od tračka radosti, s obzirom da, kako kaže ravnateljica Doma Marija Pletikosa, oni o tome pričaju još danima.
– Mi smo već stari prijatelji s Pomorskom školom, svake godine nam dođu, a štićenici to jedva čekaju. Posjet sv. Nikole je za njih vrhunski događaj, rekla je Pletikosa.
Sv. Nikolu zapravo utjelovljuje Jere Bilan, profesor u Pomorskoj školi, a jučer je štićenicima ispričao zašto je sv. Nikola zaštitnik pomoraca.
– Sv. Nikola je bio biskup i na jednom od hodočašća u brodu negdje na Sredozemlju bilo je veliko nevrijeme. On je podignuo ruku i pomolio se i more se smirilo. Spasio je tada puno života, a odonda ga štuju pomorci diljem svijeta, rekao je sv. Nikola (Bilan).