Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vijenac na pučini

06.12.2013. 23:00
Vijenac na pučini


U povodu blagdana sv. Nikole i u čast svim stradalim pomorcima jučer su na pučini zadarskog kanala položili vijenac u more Luka Mišić, voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske Zadar, zatim Goran Milin, predstavnik Tankerske plovidbe te dožupan Rudolf Dvorski i dogradonačelnik Ivica Vlakić.
S brodom Lučke kapetanije otisnuli su se na more, položili vijenac i napravili tri simbolična kruga oko njega uz zvuk trube.
– Ovom gestom u povodu blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika i djece, odajemo počast svim pomorcima koji više nisu s nama, ali ovo je ujedno i prilika da progovorimo o problemima onih koji su još tu, rekao je Mišić.
A problemi su razni.
– Mladi pomorci bez iskustva teško pronalaze prvi ukrcaj, pogotovo kadeturu i asistenturu, ali nakon višegodišnjih nastojanja Hrvatskog sindikata pomoraca, postoje najave da će ih Ministarstvo pomorstva subvencionirati. Osim toga, veliki su doprinosi i porezi koje pomorci moraju plaćati, a unutar hrvatskog administrativnog okvira oni su neprepoznati, kazao je Mišić.