Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plenković poduzeo sve da u Zadru izbjegne pitanje o Kalmeti

06.12.2016. 23:00
Plenković poduzeo sve da u Zadru izbjegne pitanje o Kalmeti


Lokalna vlast u Zadru već je nebrojeno puta ugostila hrvatske premijere, ali mjere kakve su za Plenkovićeva dolaska u Zadar provedene protiv “sedme sile” dosad su neviđene. Čini se kako je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prije prvog dolaska u Zadarsku županiju odlučio maksimalno se zaštititi od “poplave” novinarskih pitanja o zadarskoj podružnici stranke, koja je u vrlo osjetljivoj situaciji s obzirom na potvrđenu optužnicu protiv Božidara Kalmete.
Kordon novinara je gotovo tri sata čekao Plenkovićevu izjavu nakon njegova kašnjenja, a potom i sastanka sa zadarskim županom Stipom Zrilićem, da bi im na kraju bilo strogo zabranjeno – postavljanje pitanja. Uzalud su novinari “brusili” svoja pera pripremajući pitanja o Kalmeti i njegovoj sudbini nakon potvrde optužnice za aferu “Remorker” (RTL televizija čak je poslala svoju ekipu iz Splita), jer su više puta upozoreni kako premijeru i šefu HDZ-a ne smiju postaviti apsolutno nijedno pitanje.
Plenković je tako sinoć dao samo kurtoaznu izjavu o sastanku u Županiji, a koju je prethodno u šali – poznavajući njegov stereotipni izričaj – već složio jedan novinar. Bila je gotovo identična onome što Plenković izjavljuje u svojim posjetama županijama, a Zadarska je bila 13. koju je posjetio.
– Razlog ovih razgovora je da se osobnom i neposrednom komunikacijom upoznam s prioritetima koji su na dnevnom redu županija, gradova i općina. Smatram da su Zadarska županija i grad Zadar primjer kvalitetnog razvoja u proteklih godina koji se očituje i u vrlo kvalitetnom smanjenju stope nezaposlenosti, odličnim rezultatima tijekom turističke sezone, snažnom ulogom malog i srednjeg poduzetništva i izrazito kvalitetnom prometnom infrastrukturom. Zadarska je županija odličan razvojni primjer za druge krajeve Hrvatske. Vlada će uvažavati bitne ciljeve koje je Zadarska županija ima na svom dnevnom redu i sva će ministarstva nastojati, kao i za sve krajeve Hrvatske, da ravnomjerni razvoj Hrvatske bude jedna od trajnih zadaća rada ove Vlade. U tom pogledu s obzirom na brojne otoke u Zadarskoj županiji dobra je najava da će se u okviru regionalnog razvoja osnovati Uprava za otoke, čime ćemo pridonijeti razvoju otoka u turizmu, poljoprivredi, gospodarstvu, poduzetništvu i svim onim aspektima koji se odnose i na ribarstvo i na pomorstvo. Zadarska županija važna je u sektoru ribarstva, u kontaktu sam niz godina sa brojnim ribarima ovoga kraja, i dok sam bio europski zastupnik, vodit ćemo računa o njihovim interesima – rekao je Plenković.
Plenković je tako sinoć u Zadru, koristeći sva raspoloživa sredstva – od glasnogovornice, osobnih čuvara i povlačenja novinara po cijeloj zgradi Županije – maestralno izbjegao odgovoriti na pitanje svih pitanja ovdašnje podružnice – ostaje li Kalmeta u utrci za gradonačelnika ili ne i kakva je njegova stranačka budućnost?