Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Trica po trica i pala – Gorica!

06.12.2016. 23:00
Trica po trica i pala – Gorica!


Alley-oop Vladovića za Vraneša, trica koja se od semafora iznad koša vratila u koš (naravno nije priznato), smješni promašaji gostiju i trica s istekom vremena sa devet metara Brzoje dovoljan su razlog radi kojeg su malobrojni gledatelji mogli se zabavljati već u uvodnih deset minuta. Zadrani su, naravno, slavili i to bez ikakvih problema, a veliku minutažu dobili su i mladi igrači, koji su ostavili sasvim dobar dojam. Tako je Marko Jurica s 22 koša i četiri pogođene trice bio najbolji strijelac utakmice, a Toni Jelenković se na kraju razigrao i zabio 11 koševa, a tome dodao i jednu atraktivnu blokadu te tri asistencije. Mnogo je pomogla i činjenica da su gosti pogodili jednu od 27 trica, a s obzirom da se radi o šuterskoj momčadi, onda je jasno da bez šuta nisu mogli nauditi Zadru. Zadar je iskoristio i razliku u visini pa je imao čak 45 skokova, od čega devet napadačkih pa ni u tom segmetnu Gorica nije bila konkurentna.
Na početku utakmice igrači i gledatelji minutom šutnje odali su počast Isidoru Maršanu, jednoj od najvećih legendi zadarske košarke.
Prvi poeni Gorice u 6. minuti
Čak 30 koševa postigli su košarkaši Zadra u prvih deset minuta. Gosti su ostali na osam. Odmah je postala vidljiva velika razlika u kvaliteti između dva protivnika koja su se sinoć sastala u Dvorani Krešimira Ćosića. Znao je i trener Neven Plantak da njegova momčad ne bi smjela imati problema pa je u početku petorku ubacio Vraneša, koji je zamijenio Brzoju, a u igri je bio i Kristijan Krajina, koji je u petorci zamijenio Borisa Baraća. Prvi koš gosti su postigli tek nakon šest minuta igre i to pri vodstvu Zadra 18:0.
Niti druga četvrtina nije donijela drukčiju sliku. Tek činjenica da su za razliku od 30 koševa u prvoj četvrtini, Zadrani postigli „samo” 21 u drugoj, ali vrlo rano je Plantak izvadio Vladovića i Marinkovića, a nezgodan pad imao je Vraneš pa su se u igri našli i Marko Jurica i Domagoj Vrkić i Toni Jelenković, a posebno je raspoložen bio Jurica koji je u prvom poluvremenu zabio 15 koševa, od čega pogodivši i tri trice. Doduše, pomogla mu je i katastrofalna obrana gostiju, koji su sporo rotirali pa je Jurica mogao pokazivati koliko dobar šut ima. Što se tiče Gorice, stvari su za tu momčad, koja je prošle godine šokirala Zadar na Višnjiku, krenule odmah krivo. Ništa Zadrovom protivniku nije išlo u napadu, a dobrano su propuštali u obrani, bilo da su igrali obranu „na čovjeku”, bilo da su pokušali sa zonom.
Mladima završnica
Do 40 razlike Zadrani su košem Marinkovića stigli u 25.minuti, a nekoliko minuta kasnije u igri su bili i Špaleta i Tomas. A baš je Tomas u svojoj prvoj akciji zabio tricu. Do kraja treće dionice ostalo je 40 razlike, a gosti i dalje nisu imali ništa od igre. U oba smjera, tako da nisu mogli spustiti razliku, iako je Zadar igrao s mladim igračima.
Već na početku posljednjih deset minuta, Plantak je iz igre izvadio i posljednjeg „starijeg” igrača, Brzoju i ostatak utakmice odigrao je s petorkom Jelenković, Tomas, Jurica, Vrkić i Špaleta.
Neven Plantak upisao je i drugu pobjedu na klupi Zadra i to drugu vrlo uvjerljivu. Za početak svog mandata dobio je najlošiji sastav ABA lige i jednu od najlošijih momčadi A-1 lige. U obje utakmice njegovi igrači djelovali su dobro, rastrčano i, što je najvažnije, znatno bolje u defanzivnim zadacima. No, pravi izazovi tek slijede, a već u nedjelju Zadrani gostuju u Ljubljani, kod Olimpije. Iako su, za Zadrane, gostovanja uvijek teška, slovenski sastav definitivno nije nepobjediv. Igra loše ove sezone i u ovom trenutku ima omjer 4:8. Zadar će u toj utakmici definitivno imati šanse.


 ZADAR – GORICA 97:53


(30:8, 21:10, 25:18, 21:17 )
ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja 500. Suci: Josip Jurčević, Leo Roglić i Marko Živaljić.
ZADAR: Vladović 3, Vraneš 4. Jelenković 11, Krajina 11, Jurica 22 (4-5), Špaleta, Brzoja 3, Marinković 14 (2-4), Tomas 5, Barać 6, Vrkić 3 (1-4), Mazalin 9 (2-2). Trener: Neven Plantak.
GORICA: Hrkač, Tomić 2, Petrović 14 (6-6), Jelenek 2 (0-2), Mašić 14 (1-4), Vrbica 8 (0-1), Gudić 2 (2-2), Cvjetičanin, Ušić 6, Osolnik 2, Prgomet 3 (1-2), Turić. Trener: Hani Istanbuli.
Šut za dva: Zadar 27-41 (66%), Gorica 20-45 (44%)
Šut za tri: Zadar 10-22 (45%) Jurica 4, Mazalin, Tomas, Vladović, Jelenković, Krajina; Gorica 1-23 (4%)
Slobodna bacanja: Zadar13-21 (62%), Gorica 10-17 (59%)
Skokovi: Zadar 45 (36+9), Gorica 32 (20+12)