Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vučetić: Jesmo koalicijski partner HDZ-a, ali nismo HDZ

06.12.2016. 23:00
Vučetić: Jesmo koalicijski partner HDZ-a, ali nismo HDZ


Novom poreznom reformom, plaće bi zastupnicima u Hrvatskom saboru rasle i do 1.500 kuna. Tome su se usprotivili zastupnici MOST-a koji se zalažu za smanjenje osnovice za izračun plaća kako bi se spriječilo njezino povećanje, no koalicijski partneri HDZ-a na ovu inicijativu ne pristaju.
Stopiranje rasta plaća dužnosnicima u HDZ-u vide kao populističku mjeru, dok MOST-ovi zastupnici traže glasovanje o ovom prijedlogu po hitnoj proceduri, do 15. prosinca, posljednjeg dana rada Sabora u ovoj godini. Za to će im trebati podrška oporbenih stranaka jer je čini se, koalicijski partner, odustao od namjere zaustavljanja rasta plaća zastupnicima koje bi se poreznom reformom trebale povećati od 1. siječnja 2017. godine.
Marko Vučetić, saborski zastupnik MOST-a, naglasio je kako njegova stranka jest koalicijski partner HDZ-a, ali nisu HDZ. Imaju drukčije viđenje na pojedine stvari.
– Možda i jest populistička mjera, ali, osobno, radije ću prihvatiti populizam nego činjenicu da političke elite odlučuju o rastu vlastitih plaća koje su ionako visoke u odnosu na hrvatski standard. Ja osobno nisam na plaći u Hrvatskom saboru, volontiram kao zastupnik i nisam zainteresiran za porast plaća. Treba gledati na ovu inicijativu iz naroda jer imamo velik broj ljudi koji rade za dvije, tri tisuće kuna, a kojima se poreznom reformom plaće neće ništa povećati. Za ovu ćemo inicijativu za glasovanje trebati podršku oporbe i treba vidjeti hoće li nas oni podržati u ovom zahtjevu, kaže Vučetić.
Da bi prijedlog MOST-a dobio podršku, u Saboru im je potrebno 76 ruku, dakle treba ih podržati SDP, HNS, HSS, IDS te zastupnici Živog zida koji su se već ranije oglasili kako porezna reforma ide na štetu siromašnih, a na korist bogatima.
Grozdana Perić, saborska zastupnica HDZ-a ponovila je izjave premijera Andreja Plenkovića kako se poreznom reformom ne uređuju svi odnosi, već je potrebno stvoriti parametre kojima će se plaće regulirati.
– Težnja svih nas treba biti porast plaća na višu razinu, a ne na neki način, u ovom slučaju kažnjavati pojedince i obezvrjeđivati poslove do te mjere da se plaće snižavaju. Moto treba biti bolji rad, bolja zarada i težnja porast plaća svima u Hrvatskoj, izjavila je Perić.
Početkom tjedna i predstavnici sindikata Hrvatske izrazili su javno nezadovoljstvo poreznom reformom koja stupa na snagu 1. siječnja sljedeće godine također ističući veliki jaz koji će se stvoriti porastom visokih plaća, dok istovremeno niže plaće kakve ima većina građana neće rasti. Predstavnici nekoliko sindikata izrazili su negodovanje što prilikom sastavljanja reforme nitko od sindikalaca nije pozvan te traže povećanje minimalne plaće na 3.869 kuna bruto što iznosi 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj. Od tog zahtjeva, jasni su sindikati, neće odustati.
Iz MOST-a navode kako računaju na podršku svih parlamentarnih stranaka koje u svojim programima imaju socijalnu dimenziju i osjećaj za pravednost.