Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zapalili stari drveni brod u čast sv. Nikole

06.12.2016. 23:00
Zapalili stari drveni brod u čast sv. Nikole


Kao i u vrijeme njihova djetinjstva, kada je na otoku stalno živjelo nekoliko stotina stanovnika, Rafael i Vjekoslav Švorinić te Šime Grdović na blagdan sv. Nikole zapalili su u uvali Hrvatin stari drveni brod.
Žrtvu zaštitniku pomoraca, djece, putnika, ribara, svih ljudi od mora, prinosili su i njihovi preci, a ove godine „glavom je platila” batela Viktora Švorinića, njihova prijatelja koji živi u Americi.
– Ne znam koliko je star taj običaj, ali otkad znam za sebe, na Sestrunju se uvijek na svetog Mikulu palio stari drveni brod. Kako je sada malo odbačenih brodova jer je i nas stanovnika malo, običaj ne njegujemo redovito baš svake godine. Ali, eto, Viktor je ovaj brod odbacio, stavio ga na kraj jer se zbog bolesti ne može više o njemu brinuti i mi smo ga odlučili žrtvovati svetome Mikuli za zahvalu, sreću i zdravlje svima na moru, kažu uglas trojica prijatelja. Naravno, dodaju, brod su užgali uz Viktorovo dopuštenje, a poslije će, da se ne bi zatro i taj običaj, na zajednički ručak i čašu vina.
Po paljenju broda na blagdan svetoga Nikole najpoznatija je Komiža. Prema predaji, kada je brod na moru u liniji sa crkvom svetog Nikole, mornari skidaju kape i pozdravljaju sveca molitvom: Sveti Nikola pomozi nam s našim putovanjem i ribarenjem. Kao dio proslave blagdana, u procesiji se nosi kip svetog Nikole i pali se stari brod kao žrtva i simbol zahvalnosti, kako bi se pozvalo svetog Nikolu na zaštitu u sljedećoj godini. Mještani mole sveca da im blagoslovi uvale, ribolovne alate i brodove. Posjetitelji dolaze iz drugih mjesta na otoku i s kopna kako bi sudjelovali u u svečanom obilježavanju svetoga Mikule.
Stari drveni brodovi žrtvuju se i u Visu, u Starome Gradu na Hvaru te na još nekim otocima. Iako svi tvrde da je to stoljetni običaj, Komižanin Joško Božanić svojedobno je izrazio sumnju u održivost te tradicije:
„…Kad gori povijesna barka, gori s njom i duh njenog tvorca, gori jedno iskustvo koje je nastajalo i održavalo se stoljećima, da bi dočekalo vrijeme u kojemu više neće biti baštinika spremnih da to iskustvo preuzmu i održe za budućnost. (…) Što će biti kada i ona posljednja dva guca i posljednje dvije loje, posljednja borka i onaj posljednji leut budu zapaljeni u čast svetoga Nikole?”.