Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Dva milenija kršćanske tradicije

Autor: Branko Božić

07.01.2010. 23:00
Dva milenija kršćanske tradicije

Foto: Branko BOŽIĆ



Žitelji i vjernici starohrvatskog kraljevskog grada Nina danas su na prigodan način proslavili blagdan sv. Ambroza, jednog od trojice svojih nebeskih zaštitnika, širitelja Evanđelja na ovim prostorima te posebno zaštitnika ninske mladeži. U sklopu svetkovine u svečevom svetištu održano je u večernjim satima liturgijsko slavlje, koje je u zajedništvu s vjernicima te uz nastup mješovitog ninskog župnog zbora “Sv. Marcela” predvodio dekan ninskog dekanata i nadžupnik don Šime Kevrić.
– Povijest nam ninska kazuje da je sv. Ambroz bio đakon i ujedno učenik sv. Anselma, koji je sa svojim učiteljem i njegovom sestrom sv. Marcelom došao ovdje u Nin i na ove prostore koncem prvog stoljeća, za vrijeme Rimskog carstva, širiti radosnu vijest i Evanđelje. Da je kršćanstvo ovdje živjelo svjedoče nam mnoga crkvena zdanja kasnije sagrađena, ali i ona prva crkva koja je podignuta u blizini sadašnje ninske katedrale početkom 4. stoljeća, u vrijeme nakon što je Kršćanstvo dobilo slobodu 313 godine. Nin je jedna od najstarijih biskupija uopće na svijetu, centar gdje su povremeno stolovali hrvatski kraljevi i knezovi počevši od Branimira i ninskog biskupa Teodozija pa nadalje, rekao je don Kevrić.
– Za nas je bitno i važno da shvatimo da i nas Bog potiče danas u našem vremenu da i mi budemo svjedoci i da budemo propovjednici te navjestitelji Evanđelja i riječi Božje poput sv. Ambroza, koji je ovdje u Ninu na korijenima kršćanstva ostavio snažan pečat svoga vremena. Zbog svih njegovih dobročinstava stanovnici Nina odužili su mu se na najprimjereniji način podignuvši mu u 13. stoljeću ovo velebno crkveno zdanje u čast i slavu za vjekove.Danas sa ovog svetog mjesta molimo sv. Ambroza da nas zagovara kod Gospodina da i nadalje ovdje živi vjera i da se nikada ne ugasi u niti jednom srcu, u nijednoj duši, nijednom životu i nijednoj našoj ninskoj obitelji. Vjerujemo kako će i buduća ninska pokoljenja koja će doći nakon nas štovati naše zaštitnike sv. Ambroza, sv. Anselma i sv. Marcelu na isti način, istaknuo je na kraju svoje nadahnute propovjedi don. Šime Kevrić.