Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ninsko blato – kruna svih projekata

07.01.2011. 23:00
Ninsko blato – kruna svih projekata


Krenut će se u izgradnju novog groblja i mrtvačnice u vrijednosti milijun kuna. Nadalje, ići će se u daljnje uređenje Branimirove obale sa 150.000 kuna, za odmuljivanje gradskog porta planirano je 400.000 kuna za što će se pred Ninjanima za koji dan na javnoj raspravi naći Studija utjecaja na okoliš


Na početku nove godine ninska gradska uprava izražava odlučnost da s planiranim proračunom završi niz započetih infrastrukturnih projekata te počne gradnju novih kapitalnih objekata. Za te projekte iz gradske blagajne ići će 19,9 milijuna kuna, što je na razini nekoliko prethodnih godina.
Ninsko blato
Kada je u pitanju grad Nin onda je svakako važno istaknuti da je okončana izrada nove zemljišno-katastarske knjige, čime su se stekli uvjeti za pokretanje zacrtanih projekata. Tako će se uz već započetu rekonstrukciju stare školske zgrade te uz izradu projektne dokumentacije za “Čisti Jadran”, krenuti u izgradnju novog groblja i mrtvačnice u vrijednosti milijun kuna. Nadalje, ići će se u daljnje uređenje Branimirove obale sa 150.000 kuna, za odmuljivanje gradskog porta planirano je 400.000 kuna za što će se pred Ninjanima za koji dan na javnoj raspravi naći Studija utjecaja na okoliš, a dječji vrtić dobit će 200.000 kuna, Vatrogasni doma 150.000 kuna itd…
U dogovoru sa zadarskim konzervatorima i ninskim arheolozima nastavit će se s poslovima na obnovi i sanaciji obrambenih bedema, rimskog hrama, rimskog mozaika, Donjeg kamenog mosta, popločavanje ulica u povijesnoj jezgri… – za što je predviđeno milijun kuna. S obzirom da nema gradnje bez izrade projektne dokumentacije, za nju će se ove godine iz gradske blagajne izdvojiti 1,7 milijuna kuna od čega će 600.000 kuna biti transferirano za izradu UPU-a. Planira se poraditi na uređenju plaža i kupališta, proširenju vodovodne mreže, rekonstrukciji vodospreme “Straža”…
Naravno, kruna svih ovih, a i ostalih projekta, bit će skorašnji početak realizacije projekta Ninsko blato vrijednog oko 50 milijuna kuna od strane investitora zadarske Tankerske plovidbe d.o.o. Očekuje se da će gradnja krenuti uskoro jer je sva dokumentacija za ovu investiciju više, manje završena.
Pet prigradskih mjesta
Uz sve nabrojeno mora se naglasiti da gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Emilom Ćurkom planira znatna financijska sredstva uložiti i u održavanje i gradnju infrastrukture u pet okolnih prigradskih mjesta. U Zatonu će se pored održavanja infrastrukture nastaviti s proširenjem groblja, izgradnjom javne rasvjete, uređenjem javnih površina, a planira se poraditi i na uređenju obalnog pojasa. U sve ove i ostale poslove investirat će se oko 3,1 milijun kuna.
Što se tiče Poljica Briga, njima se planira usmjeriti oko 750.000 kuna. Novac će se u najvećoj mjeri usmjeriti izgradnji javne rasvjete, vatrogasnog doma, opskrbu pitkom vodom, održavanja nerazvrstanih cesta i poljskih puteva.
Grbama će ići oko 200.000 kuna za izgradnju nogostupa, poboljšanje javne rasvjete, pomoć pri gradnji sakralnog objekta te za primjereno hortikulturno uređenje centra mjesta. U održavanje komunalne infrastrukture izdvojit će se 350.000 kuna.
Žeravljani će ove godine za uređenje javnih površina i izgradnju javne rasvjete iz proračuna dobiti 53.000 kuna, dok će za održavanje postojeće infrastrukture moći računati s 200.000 kuna. I konačno, Ninski Stanovi dobit će na ime izgradnje nove infrastrukture 105.000 kuna gdje će se dio sredstava usmjeriti za izgradnju nove župne crkve. Na ime održavanja već postojeće komunalne infrastrukture Ninski Stanovi će dobiti oko 360.000 kuna.