Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dvojica silovatelja puštena na slobodu, trojici produljen pritvor

07.01.2014. 23:00
Dvojica silovatelja puštena na slobodu, trojici produljen pritvor


Dvojica silovatelja puštena su jučer na slobodu dok je ostaloj trojici koji su se početkom studenog prošle godine na plaži Kolovare seksualno iživljavali nad maloljetnom poznanicom, vijeće Županijskog suda u Zadru jučer je produljilo pritvor za još 30 dana.
Nakon 60 dana pritovra jučer su iz zadarskog Istražnog centra kući puštena dvojica maloljetnika, učenika srednje škole, kako bi pohađali nastavu, no izrečene su im četiri mjere opreza.
Ne smiju blizu žrtve
– Istražni zatvor im je ukinut uz uvjet da se svaki ponjedjeljak javljaju u PU zadarsku, a izrečena im je i zabrana približavanja oštećenoj djevojci na manje od 200 metara, bilo kakvo uspostavljanje kontakta s njom ili uhođenje – potvrdio nam je sudac istrage Boris Radman dodavši kako je trojici mladića koje se tereti za isto kazneno djelo istražni zatvor produljen za još 30 dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke a jednome od njih i radi ranije osuđivanosti te nepoštivanja odluka prema kojima se trebao javljati Centru za socijalnu skrb. Ukoliko bi trojica iza rešetaka zadržanih mladića podizanje optužnice htjela čekati na slobodi, tu privilegiju morali bi platiti jamčevinom od milijun, 850, odnosno 800 tisuća kuna.
Ovaj nemili događaj, kakav zadarska javnost ne pamti, odigrao se u sitnim noćnim satima 3. studenog. Djevojka (17) je u noćni provod izišla s dvjema prijateljicama od kojih je jedna slavila rođendan. Put ih je doveo do noćnog kluba na Kolovarima, gdje su se te večeri zabavljala i petorica Pridražana u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine. Istraga slučaja još je u tijeku, a prema do sada dostupnim informacijama djevojku je jedan od osumnjičenih mladića častio alkoholnim pićem. Kad ju je alkohol omamio s jednim prijateljem ju je namamio vani, a onda su u obližnjem šumarku spolno općili obojica s njom. Djevojka nije bila u stanju oduprijeti se, a perverznim i izopačenim mladićima na um je palo pozvati još trojicu prijatelja da se i oni iživljavaju nad nemoćnom djevojkom. Slučaj je policiji prjavila liječnica koja je djevojku pregledala u OB Zadar gdje ju je majka ujutro dovela. Imala je nešto manje od jednog promila alkohola u krvi, no sjećala se tek dvojice mladića. Ostala trojica otkrivena su ponajprije brisom koji je djevojci uzet na ginekologiji, a potom su se sami međusobno odali pred policajcima gdje su svi redom svaljivali krivnju jedan na drugoga i pokušavali svoju ulogu u monstruoznom činu umanjiti.
Još se čeka nalaz za drogu
Uzeti su i uzorci za toksikološku pretragu koja bi trebala pokazati je li djevojci u piće kobne večeri bila ubačena i droga kako se sumnja. No nalazi još uvijek nisu stigli iz Zagreba.
Ovo djelo je prvo bilo okarakterizirano kao spolni odnos bez pristanka, ali je nakon što je slučaj procurio u javnost te se stvorio svojevrsni pritisak, prekvalificirano je u kazneno djelo silovanja. Blaža kvalifikacija u javnosti se pripisivala činjenici da je jednome od okrivljenika brat zaposlenik u PU zadarskoj, drugome otac umirovljeni specijalni policajac te da je u PU zadarskoj puno njihovih sumještana i rodbine.