Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Zadru na dva i pol sklopljena braka – jedna rastava

07.01.2017. 23:00
U Zadru na dva i pol sklopljena braka – jedna rastava


U Hrvatskoj je 2015. godine bilo 37.505 živorođene djece, objavio je prije nekoliko dana u statistikama Državni zavod za statistiku. Izvan braka u Hrvatskoj je rođeno 6.802 djece, odnosno 181,4 izvanbračne djece na 1000 živorođenih. To znači da je ukupno djece rođene u izvanbračnoj zajednici u Hrvatskoj nešto više od 18 posto.
Zanimljivo je kako je nekad, ili čak do prije nekoliko godina, termin “vanbračno dijete” značio u većini slučajeva dijete rođeno u izvanbračnoj zajednici, s tim da jedno od njegovih roditelja, najčešće otac, već ima obitelj i sklopljen građanski brak.
– Suvremeni život pokazuje da tradicionalni model obitelji, koji uključuje dvoje oženjenih roditelja s djecom, dobiva alternative. Prije svega, dio roditelja odlučuje se na djecu i bez braka, a istovremeno je bolji položaj žena na tržištu rada omogućio barem dijelu žena da budu samohrane majke. Sve je to u skladu s modernim sociološkim teorijama koje govore o fleksibilizaciji roditeljskih i obiteljskih uloga. Također, razvod sa sobom više ne nosi stigmu kakvu je imao u ranijim razdobljima, što se opet može pripisati utjecaju modernizacije, kaže sociolog Sven Marcelić s Odjela za sociologoju Sveučilišta u Zadru.
– To se najbolje vidi prema tome što je u gradu Zadru omjer sklopljenih i razvedenih brakova u 2015. bio daleko najniži u županiji s 2,4, dok je u najtradicionalnijem prostoru zaleđa taj omjer 6,5:1. U zaleđu se ujedno rađa i najmanje izvanbračne djece, dok su otoci neznatno iznad prosjeka županije. Iz ovih podataka može se iščitati da je Zadarska županija prema tim demografskim karakteristikama bliska nacionalnome prosjeku, ali ako je stavimo u kontekst Dalmacije, onda je i prema postotku izvanbračne djece i postotku razvoda najmanje tradicionalna od četiri dalmatinske županije, koje se sve ponašaju prema istome obrascu – najliberalniji su veliki gradovi, a otoci su liberalniji od zaleđa, koje je najtradicionalniji dio regije, ističe Marcelić.
U Zadarskoj županiji je u 2015. godini sklopljeno 69 brakova više nego u 2014. godini, što je ujedno i najveći porast u broju sklopljenih brakova u svim dalmatinskim županijama. Ono što je u decimalu isto je prosjek sklopljenih građanskih brakova u odnosu na one sklopljene u crkvi. I 2014. i 2015. godine taj je postotak iznosio 34,9. odnosno nešto više od trećine ukupnog broja sklopljenih brakova.