Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ana Magaš zvijezda dokumentarnog filma “Kainov znak”

Autor: Minja Gugić

07.02.2010. 23:00
Ana Magaš zvijezda dokumentarnog filma “Kainov znak”

Foto: Filip BRALA



Ana Magaš nije u Zadru. Već je nekoliko mjeseci u inozemstvu gdje je našla posao. “Ne želim davati nikakve izjave, niti bilo što govoriti ni o Ani, a ni o filmu o njoj, jer je takav dogovor” – Dijana Batković, Anin majka
Film traje 70 minuta i bit će premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu koji započinje 28. veljače i traje do 7. ožujka, ali datum premijere još nije utvrđen. Film je snimljen u Zadru i prati Anu Magaš od dana njezina izlaska iz zatvora do njezina pokušaja reintegracije u društvo i svakodnevni život
Ana neće ići u Zagreb na premijeru filma, a neću ni ja. Ona nije u Zadru. Zapravo nije uopće u Hrvatskoj, već je nekoliko mjeseci u inozemstvu gdje je našla posao. Ne želim davati nikakve izjave, niti bilo što govoriti ni o Ani, a ni o filmu o njoj, jer je takav dogovor. Film je snimnjen i sniman je dulje vrijeme ovdje u Zadru. Ne želim ništa govoriti ni o odnosima s njenim sinom. Mogu samo ponoviti ono što se već zna, a to je činjenica da je Ana odmah po izlasku iz zatvora dobila skrbništvo nad sinom, ali on nažalost, odbija sve kontakte – rekla je jučer u kratkom telefonskom razgovoru Dijana Batković, majka bivše najpoznatije hrvatske osuđenice Ane Magaš.
Sve stroga tajna
A, ona je kao što je javnosti već najavljeno i poznato, iako su svi detalji obavijeni velom debele tajne, zvijezda dokumentarnog filma simboličnog naziva “Kainov znak” koji će premijerno biti prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Zagrebu – ZagrebDox. Festival započinje 28. veljače i trajat će do 7. ožujka. Kao što je samo snimanje filma bilo stroga tajna, tako se zapravo i o filmu nije moglo ništa detaljnije saznati na izričit zahtjev redateljica, a riječ je o Ljiljani Šišmanović renomiranoj zagrebačkoj dokumentaristici koja je zaposlena na HRT-u i Tihani Kopsi.
Film traje 70 minuta i prati Anu Magaš od dana njezina izlaska iz zatvora, pa do pokušaja reintegracije u društvo i svakodnevni život.
– Nažalost, do sada smo imali brojne upite novinara mnogih redakcija u Hrvatskoj kojih je iz razumljivih razloga zainteresirao upravo ovaj film. Međutim, autorice su donijele odluku i ne žele davati nikakve informacije, niti izjave do premijere filma čiji datum, također za sada još uvijek nije utvrđen. Svi se nadamo da će se glavna protagonistica filma ipak, pojaviti na premijeri- rekla nam je jučer Ivana Sansević zadužena za odnose s javnosti ovogodišnjeg ZagrebDoxa.
No sažetak sinopsisa ovog filma koji će nedvojbeno privući najveću pozornost hrvatske, javnosti kao što je svojevremeno pozornost plijenila baš svaka i najmanja vijest o Ani Magaš, govori o tome kako je to “priča o njezinom integriranju u društvo nakon godina provedenih u zatvoru, predrasudama, opraštanju, ljudskim pravima i njihovom kršenju”.
Film snimljen u Zadru
– Ana Magaš je mlada žena koju su osudili na osam godina zatvora zbog ubojstva supruga Lucijana u samoobrani. Nakon tri godine provedene u zatvoru, predsjednik Republike Stjepan Mesić pomilovao je Anu. Kad se vratila u svoj grad, Zadar, shvatila je da borba za njezina prava i «normalan život» tek počinje. Ana je svjesna da bi bilo previše očekivati da joj daju da živi sa sinom. Čak i ako bi socijalni radnici nju odredili kao njegovu skrbnicu, on ju ne želi vidjeti. Nakon izlaska iz zatvora za nju počinje novi život, bitka za sina, nalaženje stana, posla, suočavanje sa stvarnošću «slobode» i nova očekivanja. Sada je na njoj da nauči kako živjeti s «Anom Magaš»- stoji u kratkom sažetku o filmu “Kainov znak”.
Zavjet šutnje
I dok je bila jedna od najeksponiranijih medijskih ličnosti sve vrijeme od dana kad je ubila tada 33-godišnjeg supruga Lucijana, pa dok je trajalo suđenje i dok je robijala u požeškoj kaznionici, nakon izlaska iz zatvora Ana Magaš i njezina majka Dijana Batković odlučile su se na šutnju. Od kraja lipnja prije dvije godine, kada je izašla iz zatvora, Ana i njezina majka zapravo nisu progovorile i pod svaku su cijenu izbjegavale novinare.
U svakom slučaju zasigurno nema osobe u Hrvatskoj koja se ne sjeća jednog od najkontroverznijih sudskih slučajeva, u kojem su se, kroz nekoliko presuda, mijenjale i kvalifikacije kaznenog djela i duljine zatvorske kazne.
Završila je u pritvoru u ožujku 2005. godine, točnije od noći u kojoj su svađa i fizički sukob sa suprugom Lucijanom Magašem završili smrtonosnim ubodom nožem u njegova leđa.
Magaševa je tijekom prvog suđenja tvrdila da je za nožem posegnula u samoobrani, u trenutku kada ju je suprug počeo daviti. Zadarski Županijski sud u prvoj presudi nije prihvatio tu tvrdnju, i Magaš je osuđena na devet i pol godina zatvora za kazneno djelo ubojstva.
Nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu, u ponovljenom je suđenju kvalifikacija djela promijenjena, i Magaš je u rujnu 2006. proglašena krivom za kazneno djelo ubojstva u prekoračenju granica nužne obrane. Nova je kazna bila osam godina.
U međuvremenu Anu Magaš, nakon burnog razlaza s odvjetnikom Markom Marinovićem, počinje braniti novi odvjetnički tim, a Vrhovni sud donosi još jednu odluku, ovaj put kako bi kaznu smanjio na pet godina da bi ju u ožujku 2008. godine predsjednik Mesić pomilovao i smanjio joj kaznu za godinu i pol.


Joso Magaš ostao šokiran


Otac ubijenog Lucijana Magaša jučer je ostao šokiran informacijom da je o Ani Magaš snimljen film. S obzirom na to da od dana kada im je Ana ubila sina nisu davali nikakve izjave za javnost i u ovom su slučaju ostali dosljedni. Joso Magaš je tek kratko rekao: “Nismo znali za film i nije nas briga”.