Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Staro zdanje uskoro u novom ruhu

Autor: Branko Božić

07.02.2010. 23:00
Staro zdanje uskoro u novom ruhu

Foto: Branko BOŽIĆ



U okviru zacrtanih obnoviteljsko-restauratorskih radova planirali smo cjelokupnu izmjenu dotrajale krovne konstrukcije, otucanje žbuke s unutarnjih i vanjskih zidova te postavljanje nove. Stara i dotrajala elektroinstalacija bit će zamijenjena novom. To će omogućiti instaliranje novih rasvjetnih tijela, uz zadržavanje postojećih lustera, kazao je Josip Kršulović
Zbog lošeg stanja građevine, poglavito krovne konstrukcije i unutrašnjeg dijela, već dulje vrijeme postoji potreba za obnovom župne crkve sv. Martin u mjestu Ljubač te su zaštitno-restauratorski radovi ovih dana konačno i krenuli. Inicijativu za obnovom svetišta Sv. Marina, sagrađenog 1712. godine, obnavljanog u dva navrata do sada i to 1812. i 1946. godine, pokrenuo je mjesni župnik don Ante Ivančev, uz suglasnost i pomoć članova župnog vijeća. Da bi se moglo krenuti u ovaj projekt trebalo je prvo izraditi svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju, to jest sačiniti snimku zatečenog stanja te idejni prijedlog obnove s troškovnikom.
Elektrifikacija zvona
Sve to u vidu pomoći župniku don Anti Ivančevu, crkvenom vijeću te mještanima Ljupča u cjelini, pripremljeno je u Upravi za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorskom odjelu Zadar od strane nadležnog konzervatora i pročelnika ovog odjela dipl. ing. arh. Josipa Kršulovića, koji će ujedno voditi nadzor nad svim poslovima. Oni su nakon provedenog javnog natječaja kao najpovoljnijem ponuđaču povjereni građevinskoj tvrtki “Bogović gradnja” d.o.o. vlasnika Petra Bogovića iz Poličnika. Vrijednost radova procijenjena je na između 350 i 400 tisuća kuna. Veći dio sredstava prikupili su mještani Ljupča uz pomoć svojih iseljenika te dobrotvora. U skladu s potpisanim ugovorom crkvenih vlasti, konzervatora i izvođača poslova, projekt obnove svetišta Sv. Martina trebao bi se okončati u iduća tri mjeseca. Naravno, ako to dopuste vremenske prilike.
– U okviru zacrtanih obnoviteljsko-restauratorskih radova planirali smo cjelokupnu izmjenu dotrajale krovne konstrukcije, otucanje žbuke s unutarnjih i vanjskih zidova te postavljanje nove. Stara i dotrajala elektroinstalacija bit će zamijenjena novom. To će omogućiti instaliranje novih rasvjetnih tijela, uz zadržavanje postojećih lustera s obzirom na njihovu vrijednost kao i ugradbu klime i ventilacije. Planirana je i elektrifikacija zvona kao i postavljanje novog gromobrana, kaže pročelnik Kršulović.
Radovi neće ometati liturgiju
– U planu je također izvođenje određenih preinaka na sakristiji kako bi se u konačnici uspostavila bolja funkcionalna povezanost crkvene lađe i prostora same sakristije, napominje Kršulović. Određeni zahvati u vidu kamenog popločanja izvest će se na podu crkve i to na dijelovima na kojima su nekad bili bočni oltari, a gdje je do sada stajao beton. Posebnu pozornost po pravilima konzervatorsko-restauratorskog posla posvetit ćemo sanaciji zvonika crkve, koji je građen u obliku preslice i na kojemu su uslijed bura i posolica nastala velika oštećenja. Naravno, da bi ovaj vrijedan sakralni objekt i spomenik kulture na kraju zasjao u punom sjaju, morat će se urediti njegov okoliš koji je do sada bio dosta zapušten. U tom smislu postojeći će se ogradni betonski zid nanovo obostrano ožbukati. Iznad njega postavit će se kovana željezna ograda, a na ulazu u dvorište crkve, koje će se primjereno hortikulturno oplemeniti, postavit će se nova ulazna vrata. Želio bih istaknuti da ćemo na zadovoljstvo svih vjernika i žitelja Ljupča nastojati da se za vrijeme obnove u svetištu Sv. Martina nesmetano održavaju liturgijska slavlja, reći će na kraju Josip Kršulović.