Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vidaković: Presudili borbenost i taktika

07.02.2011. 23:00
Vidaković: Presudili borbenost i taktika


Dosta smo se spremali za utakmicu s Agramom, a posebnu pažnju poklonili smo zaustavljanju Ine Marin – objašnjava Vidaković


Iako su u taboru domaćih odlučili “ne stvarati nepotreban pritisak”, a susret 13. kola A-1 lige ne okarakterizirati presudnim, nedjeljni sraz Zadra i Agrama za domaće je nedvojbeno bio jedan od važnijih u sezoni. Pobjeda je košarkašicama s Višnjika donosila više od bodova: značila je povratak samopouzdanja izgubljenog nakon ozljede Antonije Erslan – ove sezone najbolje igračice, odnosno prekid mini serije od dva uzastopna poraza. Post festum uspješno apsolviranog ispita priznao je to i Šime Vidaković, pomoćni trener Zadra, koji je zbog bolesti Marije Mazije vodio “bijelo-plave”.
– Ova nam je pobjeda najbitnija zbog spoznaje da ipak možemo bez Antonie Erslan. Nakon vijesti da ćemo bez nje ostati do kraja sezone, a potom i poraza od Croatije i Pule, u ekipu se uvukla nesigurnost. Srećom, uspjeli smo je nadvladati te pokazati da i dalje imamo kvalitetan sastav. Sastav koji je u stanju nadići poteškoće i ne osvrtati se previše unatrag. Pobjedu smo ostvarili u za nas važnoj utakmici, onoj koja nam je uoči Lige za ostanak donijela dodatni poticaj – kaže Vidaković.
Kao ključne čimbenike u šestom ovosezonskom slavlju Zadra Vidaković je naveo taktičku disciplinu te golemu želju njegovih igračica.
– Presudili su srce i taktika. Iako smo susret otvorili u grču, bila je vidljiva naša golema želja za pobjedom. Ona se najbolje ocrtavala u broju skokova. Imali smo ih čak 58, od čega 26 napadačkih. U trenucima kada nas nije išao šut, lošiji smo postotak ubačaja kompenzirali upravo borbenošću. Prije utakmice rekao sam curama da možemo griješiti, ali da se nipošto ne smijemo predati bez borbe. Ostavile su srce na parketu, a to im se na kraju isplatilo. Drugi važan čimbenik bila je taktika. Dosta smo se spremali za utakmicu s Agramom, a posebnu pažnju poklonili smo zaustavljanju Ine Marin. Taj smo dio odlično odradili u drugom poluvremenu, ne dopuštajući joj da razigra sebe i ostatak gostujuće ekipe.
Jesu li se mogao izbjeći produžetak? Nakon 15-2 serije u trećoj četvrtini, Zadar je stao početkom posljednje dionice.
– Poremetila nas je neparna zona Agrama. Nismo se najbolje snašli, a stao nas je služiti šut. Ipak, obranom smo se uspjeli održati. Istina da nismo izvukli pobjedu u regularnom dijelu, no nije niti gostujuća ekipa koja je, isto tako, imala svoje prilike.
Slično izdanje košarkašicama s Višnjika trebat će i sljedeći tjedan kada gostuju u Splitu. U posljednjoj utakmici prve faze natjecanja Zadranke će potražiti sedmu ovosezonsku pobjedu, odnosno petu koju će prenijeti u Ligu za ostanak.
– To će biti još jedna teška utakmica. Split ja kvalitetna i iskusna ekipa, posebno jaka na domaćem terenu. U posljednje vrijeme podižu i razinu svoje forme, međutim, u 14. kolo ulazimo bez straha. Protiv Agrama smo pokazali da je i Zadar u uzlaznoj putanji te da će, ako ništa, biti ravnopravan suparnik.


 POŽURI POLAKO




Na pitanje je li Zadar protiv Agrama pokazao da se ne treba bojati Lige za ostanak, Vidaković je odgovorio:
– Ne volim postavljati stvari na takav način. Još je prerano za bilo kakve prognoze. Moramo ići iz utakmice u utakmicu i tako sve do kraja prvenstva. Smatram da je to jedini ispravni put.