Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I Tičine traže naknadu za zemljište Poliklinike

07.02.2012. 23:00
I Tičine traže naknadu za zemljište Poliklinike


Priča oko zemljišta zadarske Poliklinike, dobila je danas svoj nastavak u zadarskoj Državnoj upravi. Naime, pravo na naknadu za oduzeto zemljište na kojem se danas gradi Poliklinika zahtijeva i obitelj Tičina. Tičine su navodno prodali zemlju ocu Živojina Živka Šarića, pokojnom Iliji, i za to navodno nisu isplaćeni. No kad je 1988. tadašnje Izvršno vijeće Skupštine Općine Zadar donosilo odluku o deposedaciji vlasnika parcela na tom području, Tičine nisu navedene kao vlasnici.
Tijelo Državne uprave koja vodi postupak o naknadi za deposedirano zemljište, kaže voditelj postupka Branko Dupor, nije nadležno za utvrđivanje vlasništva nad spornim parcelama, već je za njega bitno tko je istaknut u aktu o deposedaciji. Pravna zastupnica obitelji Tičina (u aktu se spominje stanoviti Mladen Tičina i drugi, op. aut.) zatražila je da se pribavi povijest vlasništva nad parcelama, tzv. povijeni ZK izvadak, čime bi se vidjelo da barem jedna polovica čestice 5891/1 nikad nije bila u posjedu obitelji Šarić, pa ih i ne pripada u cijelosti naknada za oduzetu parcelu.
Iako danas nije bio stranka u postupku, odvjetnik obitelji Šarić Slaven Dmitrović je rekao da njegovi klijenti i nisu od Grada Zadra tražili naknadu za cijelu, nego za onaj dio koji prelazi polovicu sporne parcele. Pravna zastupnica Grada Zadra Ružica Vrdoljak također kaže da u aktu nedostaje rješenje o deposedaciji iz kojeg bi bilo razvidno kome je i koji dio parcele oduzet. No kako kaže Branko Dupor, tijelo Državne uprave je odvojilo zahtjev Mladen Tičine i drugih, te obitelji Šarić radi ekonomičnosti i jasnoće u postupku.
Dupor je objasnio da je za upravni postupak kojeg on vodi važno samo tko je naveden u aktu o deposedaciji i je li obeštećen za oduzeto zemljište. Postoji i mogućnost da je u bivšem sustavu moglo doći i do greške, tj. da u aktu nisu navedeni pravi vlasnici, ali se ta greška u ovakvom postupku ne može ispravljati već je ona predmet druge vrste parničenja.
Prema riječima zadarskog gradonačelnika, obitelj Tičina je već izgubila spor na sudu, ali je zatražila reviziju sudskog postupka na Vrhovnom sudu RH. Granonačelnik je rekao da će, bez obzira na taj dio sudovanja oko zemljišta Poliklinike, Grad obeštetiti obitelj Živojina Živka Šarića, točnije njega i njegovog brata Željka, ali ne pristaje na procjenu od oko 5,5 milijuna kuna na koliko su procijenjeno i deposedirano zemljište i eksproipricirana gostionica Putnik. Bilo kako bilo, za sad Tičina nema u rješenju o deposedaciji.