Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lopovi kradu čak i alke sa grobova!

07.02.2012. 23:00
Lopovi kradu čak i alke sa grobova!


– Staro željezo, stare akumulatore, stare špahere! Ovo su riječi koje mnogi od nas gotovo svakodnevno čujemo sa ulice. Preko razglasa nas, u vrijeme marende, ručka, popodnevnog odmora, a ponekad i večere sa razglasa dozivaju oni koji skupljaju sekundarni otpad i odnose ga u otkupne centre. A da ne biste pomislili kako to rade iz čistog mazohizma, provjerili smo kako se kreću cijene otkupa sekundarnih sirovina u Sirovini d.o.o. Zadar. Zaključno sa jučerašnjim danom cijena otkupa željeza po kilogramu bila je 1,45 kn, bakra 26, aluminija i prokroma 5, a mesinga 15 kuna.
– Mi poslujemo dobro, ali problem su nam ilegalni otkupljivači koji, zato što ne plaćaju porez ni ikakve obaveze prema državi, mogu povisiti cijene otkupa po kilogramu, kaže Zoran Mikecin, direktor Sirovine d.o.o. Zadar, najstarije zadarske tvrtke koja se bavi otkupom sekundarnih sirovina i otpadnog materijala.
Iz drugih izvora saznajemo kako je kod tih otkupljivača cijena bakra 35-36 kuna, što je čak 10 kuna više nego u Sirovini. Ilegalnih otkupljivača metala kao sekundarnih sirovina ima 5-6.
– Oni nam smetaju jer dižu cijene koje mi zbog nameta ne možemo pratiti, ali Sirovina unatoč tome dobro posluje jer imamo ugovoreno nekoliko velikih poslova, kaže Mikecin.
Priča o bibinjskom lusteru
Recesija, odnosno neimaština u zadnjih je par godina jedan od uzroka brojnih krađa raznih vrsta metala, odnosno sekundarnih sirovina. Posljednji takvu slučajevi koji su uznemirili zadarsku javnost su krađe zvona. Lopovi su, naime, prije nekoliko dana ukrali jedno zvono sa crkve u Ruplju, a malo poslije toga preko noći su “nestala” i dva zvona sa crkve u Murvici Donjoj.
Zadarska policija, poručuje glasnogovnik Elis Žodan, intenzivno traži kradljivce, a nije isključeno kako se radi o istim osobama u oba slučaja krađe. Jedan od prvih koraka policije nakon otkrivanja krađe je svakako kontaktiranje otkupljivača sekundarnih sirovina.
U svibnju lani iz Župnog ureda u Bibinjama ukraden je mesingani luster.
Policija je nakon istrage utvrdila da je 29-godišnjak iz okolice Zadra ukrao luster, razmontirao ga na manje komade te ga prodao otkupljivaču sekundarnih sirovina iz okolice Zadra. Nakon što je krađa burno popraćena u medijima i javnosti, otkupljivač je dijelove lustera bacio u more između Sukošana i Sv. Petra. Iz mora su ga kasnije izvadili ronioci PU zadarske.
– Otkupljivači nisu dužni provjeravati porijeklo metala koje otkupljuju, ali ako utvrdimo da su znali ili sumnjali sa su predmeti koji su im doneseni ukradeni, optužit ćemo ih za kazneno djelo prikrivanja. Upravo zato je ovaj otkupitelj reagirao tako što je luster, i to rastavljen na komade, bacio u more, objašnjava Žodan.
U travnju lani prijatelji pokojnog Damira Tomljanovića Gavrana dobili su obavijest kako su razvaljena vrata te je iz kapelice ukradena bista bl. Alojzija Stepinca na Velebitu, poznatije kao “Gavranova kapelica”.
Otprilike u isto vrijeme vandali i kradljivci su poharali groblja u Pridrazi i Novigradu.
– Stvarno se svašta krade u zadnje vrijeme i lopovi ne prezaju pred ničim. Pljačkaju groblja, kradu kipiće i vaze od metala, čak i mesingane alke sa grobnih raka, kaže Žodan.
Česte su i provale u osobne automobile i krađe akumulatora u kojima se nalazi olovo.
Prije otkupa – osobna iskaznica
– Nema šanse da bi kod nas prošle ukradene stvari. Čim posumnjam da bi nešto doneseno kod nas moglo biti ukradeno, zovem policiju. Iako, to su rijetki slučajevi. Mi, naime, od svakoga tko nam donosi sirovine na otkup, tražimo osobnu iskaznicu. Već nakon toga oni koji donose sumnjivu robu odmah se pokupe i odu bez daljnjeg razgovora, kaže Mikecin. Dodaje kako rastaljene metale ne uzimaju u obzir baš zbog sumnje u krađu.
– To je kao s tim zvonima. Ljudi misle da ih lopovi isjeku na komade pa donesu, ali mi i dalje možemo vidjeti da su ti komadi nekad sačinjavali zvono, zaključuje Mikecin.
Mikecin ističe dobru suradnju s policijom po pitanju prijavljivanja ukradenih sirovina.


 50 KUNA ZA ZNAK “OPREZ, MINIRANO”


Osim materijalne štete po privatne vlasnike ili državu, kradljivci sekundarnih sirovina u svojim pohodima u nekoliko slučajeva direktno ugrožavaju sigurnost svojih sugražana. Radi se, naime, o krađama znakova koji upozoravaju na opasnost od mina, odnosno obilježavaju minska polja. Nerijetko ih, umjetno prodaje, stavljaju u svoja polja kako putnici namjernici sa njih ne bi krali poljoprivredne proizvode ili se, pak, neometano šetali.
Prije pet godina u tijeku samo jedne noći lopovi su sa šest prometnica na području Zadarske županije razmontirali i ukrali čak 44 prometna znaka. Bili su to znakovi kod mjesta Raštane Gornje i Donje te između mjesta Sukošan i Debeljak, Glavica i Gorica, Gorica i Galovac, Galovac, Prkos i Škabrnja te Zadar i Sukošan.
Dva puta godišnje Hrvatske ceste u Sirovinu donesu na otkup stare i dotrajale prometne znakove.
Znakovi su izraženi od aluminija koji u Sirovini otkupljuju za 5 kuna po kilogramu, što bi za prosječni znak težine desetak kilograma bilo oko 50 kuna.