Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Neka država plati radnicima, a Srbija državi

Autor: Suzana Bandić

07.02.2013. 23:00
Neka država plati radnicima, a Srbija državi

Foto: Vedran SITNICA



Istražujući postupak provođenja stečaja otkriveno je da u Srbiji postoji tvrtka Centro-tekstil koja je nekoć bila sastavni dio TIZ-a. Ta tvrtka vrijedi oko osam milijuna kuna koliko radnici još potražuju. Predložili smo da država isplati radnike, a namiri taj novac nakon što Srbija nadoknadi štetu Hrvatskoj, kazao je Uranija


Stotinjak bivših zaposlenika Tekstilne industrije Zadar okupilo se jučer ujutro ispred ruševne zgrade nekadašnje tvornice koja je zapošljavala oko tri tisuće radnika tražeći od države isplatu preostalog iznosa od 8,2 milijuna kuna koji potražuju već punih 13 godina.
Deset godina stečaja
– Iznos koji radnici traže je osnova pripadajućih plaća i otpremnina koje im nisu isplaćene u stečajnom postupku koji je trajao gotovo 10 godina. Radnici državu smatraju odgovornom jer je većinski vlasnik ove tekstilne tvrtke s udjelom od oko 70 posto bio Hrvatski fond za privatizaciju, odnosno država, kaže sindikalni povjerenik SSSH Vedran Uranija, dodajući kako je sam stečajni postupak nad bivšom tvornicom tekstila loše proveden, a nekretnine prodane u bescijenje.
Stečaj je pokrenut 1. rujna 2000. godine, a u tom trenutku na popisu zaposlenih bilo je 2.200 radnika, dok je u predratno vrijeme u toj tvrtki radilo i do četiri tisuće radnika raspoređenih u tri smjene. Stečaj se najprije provodio na Trgovačkom sudu u Splitu, a pod vodstvom prvog stečajnog upravitelja Perislava Zrilića priznato je ukupno 13 milijuna kuna potraživanja. Stečaj je nakon deset godina okončan, imovina rasprodana, a radnici ostali uskraćeni za 8,2 milijuna kuna. Njih 244 zatražili su pomoć sindikata u ostvarivanju svojih prava, a jučer ujutro bio je već osmi mirni prosvjed koji su organizirali.
– Našli smo model po kojem bi se radnicima mogle isplatiti njihove zaostale plaće. Mi smo, naime, istražujući cijeli postupak provođenja stečaja otkrili kako u Srbiji postoji tvrtka Centro-tekstil koja je nekoć bila sastavni dio TIZ-a. Ta tvrtka vrijedi oko osam milijuna kuna koliko radnici još potražuju pa smo apelirali na Vladu i Ministarstvo financija da pomognu.
Država neka plati radnicima, Srbija državi
Predložili smo da država isplati radnike, a namiri taj novac nakon što Srbija isplati Republici Hrvatskoj vrijednost imovine koja je zapravo vlasništvo RH, istaknuo je Uranija, pojasnivši kako bi to bila svojevrsna pozajmica, a ne nekakva isplata na teret državnog proračuna. Također, Uranija je naglasio i kako će RH morati zatražiti od Srbije tu isplatu jer spomenuta tvornica nije ušla u stečajnu masu TIZ-a što je još jedan dokaz loše provedenog stečaja.
– Tvrtka je likvidirana po modelu po kojem je kompletna tekstilna industrija u zemlji likvidirana. Kao primjer možemo navesti Kamensko i Dalmatinku Sinj, ali isti je model poslužio i za likvidaciju ostalih tvrtki u Zadarskoj Županiji. Konkretno, kad je riječ o TIZ-u, tu je 67.000 metara četvornih površine na atraktivnoj gradskoj lokaciji prodano po bagatelnim cijenama, gotovo besplatno.
– Tu su niknuli stanovi, a okoristili su se pojedinci i banke. Zbog svega navedenog mi tražimo reviziju privatizacije i stečajnog postupka, a pred DORH-om i USKOK-om već su pokrenute istrage usmjerene prema čelnim ljudima HFP-a te bivšim članovima uprave i Nadzornog odbora ove tekstilne tvrtke, istaknuo je Uranija.