Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nova stranica u razvoju turizma

Autor: Velimir Brkić

07.02.2013. 23:00
Nova stranica u razvoju turizma

Foto: Velimir BRKIĆ



Ovim radovima okrenuli smo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama mještana Sukošana i Bibinja, kao i našim brojnim gostima. Za 5-6 godina Bibinje i Sukošan će postati naselja bez ispusta nepročišćenih fekalija i otpadnih voda. Da more bude naš ponos, poručio je Martinac


Ovih dana započet će toliko očekivani radovi na izgradnji prve faze kanalizacijskog sustava u tzv. starim selima u Bibinjama i Sukošanu. Vrijednost radova je 24,9 milijuna kuna, odnosno 31,2 milijuna kuna s PDV-om.
Izvođač radova Aquaterm d.o.o.
– Prva faza obuhvaća izgradnju kanalizacijskog sustava na širem području starih jezgri u Bibinju i Sukošanu. Radovi će se odvijati istovremeno, rekao je Stipe Bugarija iz Bibinja, član Uprave komunalnog poduzeća Odvodnja Bibinje-Sukošan d.o.o. Drugi ravnopravni član Uprave je Josip Bepo Krešan iz Sukošana.
Shodno provedenoj javnoj nabavi za izvođača radova izabran je Aquaterm d.o.o., tvrtka iz Karlovca čija je osnovna djelatnost izgradnja komunalne infrastrukture.
– U Sukošanu će se kopati uzduž Jadranske magistrale do Sportskog centra. Jedan pravac će biti obalni dok je drugi kanalizacijski pravac od bifea Hajduk na raskrižju Jadranske magistrale preko trga Gornja vrata i Ruševca do SC Sukošan, objašnjava Krešan.
Unatoč recesiji višegodišnji zajednički posao Bibinja i Sukošana u prikupljanju brda dokumentacije, izrade projekata i ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola za izgradnju kanalizacije, te osnivanju zajedničkog poduzeća radovi će započeti u gusto naseljenim dijelovima ovih susjednih sela.
– U Bibinjama će se raditi uz more uključujući Staro selo prema Padrelama i Punti. Radovi će se odvijati i kod Sportskog centra Crljenica uključujući Jaz i Šulterovu valu, nabraja Bugarija.
U ovom velikom zahvatu, projektu Jadran, uz novčana sredstva Svjetske banke i iz proračuna, značajnu stavku čini i novac lokalne samouprave, kao i dio koji se plaća u računima za vodu kao naknada za razvoj.
– Ugovor za izgradnju nulte i prve faze u vrijednosti od 38,7 milijuna kuna u Hrvatskim vodama u Zagrebu je potpisan još prije gotovo tri godine, u travnju 2010., podsjeća Ante Martinac, načelnik Sukošana.
Zasad je izgrađena nulta faza kanalizacijskog sustava, kopneni i pomorski ispust te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.
Dokumentacija za 2. i 3. fazu
– Nulta faza zajedničkog sustava odvodnje Sukošan-Bibinje podrazumijevala je izgradnju novog, odnosno potpunu rekonstrukciju postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Marine Dalmacija s kopnenom i podmorskom dionicom podmorskog ispusta pročišćenih otpadnih voda, govori Nino Šimunić, načelnik Bibinja.
Za drugu i treću fazu radova ishođena je sva potrebna dokumentacija.
– Radi se o izgradnji kompletnog kanalizacijskog sustava u ova dva općinska središta, mjesnih mreža u dužini oko 30 kilometara, rekao je Šimunić, dodajući da će se zapadni dio Bibinja (Lonići, Režani, Sikirići) priključiti na zadarski kanalizacijski sustav.
Zajednički sustav činit će deseci kilometara odvodnje i kanalizacije, kolektori, precrpne stanice Bibinje, Čukovice, Sukošan, Padrele i Rožica, kopneni i podmorski ispusti i pročistač.
– Ovim radovima okrenuli smo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama mještana Sukošana i Bibinja, kao i našim brojnim gostima. Za 5-6 godina Bibinje i Sukošan će postati naselja bez ispusta nepročišćenih fekalija i otpadnih voda. Da more bude naš ponos, poručio je Martinac.
Tijekom glavne turističke sezone neće se izvoditi građevinski radovi. Odmah po završetku prve faze trebala bi započeti druga i treća faza.
– Za planirane radove imamo zaokruženu financijsku konstrukciju, određene rokove i nositelje projekata, potvrdili su Šimunić i Martinac.