Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za zakladu “ACM Stephanie” ostalo je 1,5 milijuna kuna

Autor: Suzana Bandić

07.02.2013. 23:00
Za zakladu “ACM Stephanie” ostalo je 1,5 milijuna kuna

Foto: PIXSELL



Milde su javnosti podastrli bankovni račun, kompletnu liječničku dokumentaciju o Stephanienu liječenju u Hrvatskoj i Americi, iz koje se vidi doslovno svaka potrošena lipa


Anita i Ivica Milda, roditelji petogodišnje djevojčice oboljele od Arnold-Chiari malformacije, te njihovi prijatelji Vlatko Štrbac, Tomislav Žmikić Žmike i Danijel Švenda koji su im jesenas, u teškim trenucima kad je Stephanie prijetila paraliza, priskočili i pomogli u organizaciji humanitarne kampanje “Samo želim biti zdrava”, jučer su na tiskovnoj konferenciji javnosti predočili troškovnik liječenja.
Prema informacijama koje su iznijeli te ih potkrijepili bankovnim računima, kompletnom liječničkom dokumentacijom o djetetovu liječenju u Hrvatskoj i Americi s prijevodom na hrvatski jezik, te ostalom dokumentacijom iz koje se vidi doslovno svaka potrošena lipa, proizlazi kako je u akciji prikupljeno 2,8 milijuna kuna. Na medicinske troškove u SAD-u potrošeno je oko 1,6 milijuna, a na računu je ostalo oko 1,5 milijuna kuna.
– Preostali iznos ići će u zakladu ‘ACM Stephanie’ za pomoć djeci oboljeloj od ove rijetke, ali opake bolesti. Kad smo se mi suočavali s ovom dijagnozom, apelirali smo da nam se javi netko tko ima iskustvo s ACM-om, ali nam se nitko nije javio. Kasnije smo saznali kako u Hrvatskoj oko 400 djece ima dijagnosticiran ACM. Svima njima želimo pomoći – rekla je Anita Milda, mama malene zadarske heroine Stephanie. Vlatko Štrbac istaknuo je kako je “Stephanien tim” u pregovorima s Općom bolnicom Zadar i Klaićevom bolnicom kako bi se njihovi liječnici uključili u stvaranje tima stručnjaka koji će u budućnosti surađivati sa zakladom. A u zakladi će na raspolaganju svim onima koji zatrebaju takvu vrstu pomoći biti upravo Stephaniena mama Anita, a najvjerojatnije i Danijel Švenda i Vlatko Štrbac.
– O ovoj se bolesti vrlo malo zna. Pokazalo se to na Stephanienu slučaju pa nam je želja, nakon što zaklada profunkcionira, dovesti stručnjake u Hrvatsku, možda i dr. Frima, na stručni seminar – najavio je Švenda napominjući, zajedno sa Stephanienim roditeljima kako je riječ o bolesti koja nije izlječiva, već je samo zaliječena. Stoga Stephanie čekaju liječničke kontrole na koje će morati svake godine, a kako za sada stvari stoje kod nas, morat će u SAD.
– Stephanie je svakodnevno trpjela jake bolove, imala je problema s hodom, govorom, vidom, nije normalno ni jela, a niti spavala. Ona sada spava normalno, jede normalno, vesela je, razigrana… Dobila je sedam kilograma i narasla devet centimetara. Hvala od srca svima koji su se uključili u akciju i omogućili da naše dijete ozdravi i ima sretno djetinjstvo kao svi njezini vršnjaci. Stephanie se ponovo rodila – boreći se sa suzama radosnicama izgovorila je Anita Milda posebno zahvalivši još jedanput Zadranima od kojih je sve krenulo.