Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Četiri tisuće knjiga Znanstvenoj knjižnici, a stan Ligi protiv raka

07.02.2014. 23:00
Četiri tisuće knjiga Znanstvenoj knjižnici, a stan Ligi protiv raka


Više nitko ni na nagradnoj igri ne dobiva stan, a Liga protiv raka Zadar ga je dobila bez da je uopće znala da je u »bubnju za izvlačenje«. Samo poziv na ostavinsku raspravu nemalo je iznenadio predstavnike ove udruge, a kad su čuli da im je ostavljen stan na Poluotoku, bili su presretni što će konačno moći ostvariti svoj plan i napraviti veliku stvar za pacijente s najtežim malignim oboljenjima.
Ono što su cijeloga života vrijednim radom stvarali, prof. dr. Franjo Švelec i njegova supruga Dobrila ostavili su svojim sugrađanima. Akademikova knjižnica s preko 4 tisuće knjiga pripala je njegovoj voljenoj Znanstvenoj knjižnici Zadar, svoj vrijedni dom su ostavili Ligi protiv raka Zadar, a brojne su još njihove neznane donacije kojima je bračni par Švelec i nakon smrti nastavio pomagati ljudima oko sebe, isto kao što su činili za života.
Franjo i Dobrila su se upoznali u njihovom rodnom varaždinskom kraju dok je ona radila kao učiteljica. On je radio kao profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a kad je donesena odluka da se osnuje Filozofski fakultet u Zadru 1956. godine, prof. dr. sc. Švelec je zajedno s još nekoliko profesora, među kojima je bio i prof.dr.sc. Nikola Ivanišin, poslan da ga »podigne na noge«. Tako da je prof. dr. sc. Švelec bio prvi prodekan, jedan od prvih profesora i osnivača zadarskog Filozofskog fakulteta, što je na kraju ispao samo jedan mali dio njegovog velikog doprinosa znanosti i građanima ovog grada.
S obzirom da nije imao potomaka, dogovorio se sa svojom suprugom, da kad i ona ode s ovog svijeta, sve što su stvorili dođe u prave ruke. Prof. dr. Švelec je preminuo 2001. godine, a njegova supruga 10 godina kasnije. No, u svojim djelima itekako žive.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU