Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Hrabar podvig, odlične role i nedorečeni tekst

07.02.2014. 23:00
Hrabar podvig, odlične role i nedorečeni tekst


Dugo smo čekali, i napokon dočekali, premijeru predstave Divlji konj zadarskog kazališta lutaka. Od početka rada na predstavi do same premijere prošlo je više od šest mjeseci. U četvrtak navečer u kazalište su došli »fanovi« koji premijere KLZ-a ne propuštaju.
Divlji konj je djelo Božidara Prosenjaka. Slojeviti roman pun likova, poruka, slika. Za lektiru ga čitaju šestaši. U izvedbi Kazališta lutaka slike su pretvorene u simbole, kompleksni tekst sveden je na ključne rečenice i izbačeni su brojni dijelovi koji su u samoj knjizi bitni.
»Međukonjski« odnosi
To je u konačnici dovelo do mutnog razumijevanja djela te su u predstavi koja traje sat i petnaest minuta mnoge stvari ostale nedorečene. Naglasak je u dramatizaciji stavljen na »međukonjske« odnose, na odnos Divljeg konja s majkom i ocem, na odnos sa ostatkom krda i na odnos sa pripadnicama suprotnog spola za koje gaji simpatije.
Neki ključni likovi su nedovoljno izraženi, ili u dijelovima preskočeni, poput Nere koja se pojavljuje na kraju i nije jasan prijašnji odnos nje i Divljeg konja kojeg je, dakle bilo i koji je, za razumijevanje, očito bio važan.
Predstava je teška za gledanje, a nemamo sumnje da je bila i za postavljanje. Zadarsko Kazalište lutaka prvo je kazalište uopće koje ju je odlučilo postaviti na svoje daske.
Šestašima koji su planirali pogledati predstavu i preskočiti čitanje obavezne lektire savjetujemo ipak da pročitaju knjigu i onda doživljaj obogate posjetom kazalištu. Mlađi od šestaša za ovu predstavu trebaju pričekati još koju godinu.
Osim gorenavedenog, na predstavu više nema zamjerki. Songovi, koje je radio Davor Hajsek, su dobri, iako nisu nadmašili one iz predstave »Drago Č. i tvornica čokolade«. Scenografija je jedna od najsvjetlijih točaka, baš kao i lutke, odnosno konjske glave koje su glumci nosili pričvršćene na svojima. Za jedno i drugo zaslužan je Mojmir Mihatov.
Aras kao Divlji konj
Ipak, ono što je većini gledatelja »upalo u oko« su scenski pokreti koji su predstavi, kao pokreti konja, bili sjajno izvedeni od svih članova ansambla. Njih su glumci vježbali s koreografkinjom Jasnom Frankić Brkljačić.
U predstavi su se pojavili i Asja Rebac i Zdenko Burčul koji više nisu u predstavama pa je njihove role, a bile su kratke i upečatljive, preksinoć bilo zanimljivo vidjeti.
Zanimljivo je bilo vidjeti i najmlađu pridruženu članicu ansambla, u ulozi Ceze. Njeno pojavljivanje bilo je besprijekorno i simpatično, baš kao i uloga i baš kao da je godinama članica ovog ansambla.
Ostatak ansambla bio je standardno odličan. Na manje nitko nije računao, a na odlično su nas navikli. Najviše je »dao« Juraj Aras, čija uloga Divljeg konja, nadamo se, neće proći neopažena kod nagrada struke.
Divlji konj, predstava koja nije za djecu mlađu od 11 godina, na rasporedu Kazališta lutaka je ponovno u nedjelju u 11 sati.