Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Marko Popović i hrvatski rukometaši pridružili se utrci koja je ujedinila svijet

07.02.2014. 23:00
Marko Popović i hrvatski rukometaši pridružili se utrci koja je ujedinila svijet


Košarkaš Marko Popović i hrvatski rukometaši nova su zvučna imena među ambasadorima jedinstvene utrke koja će u petom mjesecu krenuti s Pozdrava Suncu u smjeru Biograda na Moru. Naime, Zadar je jedini grad koji će u Hrvatskoj, a i šire, sudjelovati u jedinstvenoj svjetskoj utrci »Wings for life« čiji trkači iz cijelog svijeta svojim angažmanom sudjeluju u pronalasku lijeka za ozljede leđne moždine.
40 gradova na pet kontinenata
Utrka će 5. svibnja krenuti s Pozdrava Sunca te Liburnskom obalom, Obalom kralja Tomislava, Zrinsko-frankopanskom ulicom nastaviti do Ulice Ante Starčevića na državnu cestu D8 prema staroj cesti Jadranske magistrale. Magistrala će tako za potrebe ove utrke zajedno sa svim navedenim pravcima biti zatvorena u oba smjera za sva vozila dva sata prije utrke sve dok vozilo ne dođe do zadnje grupe trkača.
Naime, vozilo sa GPS-om povezano s magnetskim karticama koje se nalaze na majicama sudionika polako će sustizati svakog trkača nakon čega će utrka za nju ili njega biti završena. To ujedno čini i ovu utrku drugačijom od drugih, jer u njoj nema cilja.
Radi se inače o svjetskoj utrci koja će obuhvatiti četrdeset lokacija u čitavom svijetu, a svatko će trčati prema svojim mogućnostima i svojom brzinom.
Obuhvatit će se sveukupno 40 gradova na pet kontinenata gdje će trkači krenuti u isto vrijeme kao sudionici jedne te iste utrke.
Do sada, Zadar kao mjesto svoje utrke odabrali su i mnogi strani državljani. Nijemci, Talijani, pa čak i Amerikanci i Meksikanci koji će 4. svibnja krenuti sa zadarskog Pozdrava Suncu na put humanosti za one koji to ne mogu.
Posljednji natjecatelji – pobjednici
Dakako, neće izostati ni nagrade pa će tako u Zadru kao i na svakoj lokaciji biti proglašeni pobjednici u muškoj i u ženskoj konkurenciji koji će potom biti pozvani da se na sljedećoj Wings for Life World Race utrci natječu gdje god žele. Natjecatelj i natjecateljica koji ostanu posljednji na stazi na bilo kojoj točki na ovih pet kontinenata bit će proglašeni svjetskim prvacima. Nagrada koja će im pripasti svakako će biti zanimljiva – put oko svijeta.
Sav će novac prikupljen u okviru projekta biti doniran zakladi Wings for Life koja financira istraživanja čiji je cilj pronaći lijek za ozljede leđne moždine. Organizator utrke je Hrvatski atletski savez u suradnji s Red Bullom i zakladom Wings For Life, a u zabavnom programu tog vikenda sudjelovat će i grad Zadar s turističkom zajednicom. Svi zainteresirani na utrku se mogu prijaviti putem službene stranice http://www.wingsforlifeworldrun.com do 20. travnja u 14 sati. Kotizacija iznosi sto kuna.