Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biogradski srednjoškolci zapanjeni bogatstvom građe Zavičajnog muzeja

07.02.2017. 23:00
Biogradski srednjoškolci zapanjeni bogatstvom građe Zavičajnog muzeja


Savjet mladih Grada Biograda na Moru u suradnji s Zavičajnim muzejom te biogradskom srednjom i osnovnom školom nastavio je s provedbom jedinstvenog programa popularizacije kulture i umjetnosti u Republici Hrvatskoj pod nazivom “Upoznajmo baštinu našega grada”. Riječ je o edukativnim radionicama o kulturnoj baštini, povijesti grada s okruženjem i zavičajnoj povijesti koje se pod motom “Hodaj, gledaj i uči!” održavaju u Zavičajnom muzeju ravnatelja Draženka Samardžića, a predvodi ih Marina Ninčević i Marko Dragović, kazala nam je predsjednica Savjeta mladih Angela Šarić.
Nakon što je prije godinu dana pokrenut ovaj projekt, pokazalo se da je on postigao zapažen uspjeh. U posljednjih 10-ak dana u muzeju su bili učenici drugih razreda Srednje škole Biograd, gimnazijalci, ekonomisti, brodomehaničari, brodograditelji, prodavači, kuhari, konobari.
– Dosad je u projektu sudjelovalo preko 250 biogradskih učenika, ponosno će Šarić.
Pored predsjednice Šarić dopredsjednik biogradskog Savjeta mladih je Antonio Mikulić, a članovi Lucija Labar, Mate Škara, Marko Punoš i Franka Troskot.
– Kulturnu baštinu zavičaja treba sačuvati od zaborava, a to se najbolje postiže povezanošću škole i muzeja kao dviju važnih kulturnih i odgojnih ustanova, poručila je Angela Šarić.
Razgledalo se šest fascinantnih izložbenih postava: izložba iz fundusa Galerije Sikirica iz Sinja, arheološki postav (prapovijest, antika i srednji vijek), postav “Zbirka Teret potopljenog broda iz 16. stoljeća”, izložba orijentalnog oružja iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja, stalna izložba “Stare fotografije i razglednice Biograda”, te izložba “Zbirka odljeva glagoljskih natpisa”.
– Sretan sam što sam srednjoškolac u Biogradu, u gradu koji je itekako značajan za našu Hrvatsku i njenu povijest. Očekivao sam nešto lijepo u muzeju, ali ovo je zaista nevjerojatno, prepun dojmova će gimnazijalac Mateo Galešić te nastavlja:
– Svi bi trebali poznavati vlastitu kulturnu baštinu, lokalnu i zavičajnu povijest.