Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Grad nije isplatio sredstva za rad mjesnih odbora za 2015. godinu

07.02.2017. 23:00
Grad nije isplatio sredstva za rad mjesnih odbora za 2015. godinu


“Mjesni odbori Grada Zadra dostavili su za 2015. godinu izvješće o usvajanju Pravila o radu mjesnih odbora, a izvješća o radu nisu dostavljena, shodno tome što za minule godine, uključujući i 2015. godinu, nisu ni isplaćivana sredstva za vijeća mjesnih odbora”, službeni je odgovor gradonačelnika Božidara Kalmete na pitanje gradske vijećnice Sabine Glasovac o radu mjesnih odbora u 2015. godini.
Žile kucavice ili fikusi
Jesu li mjesni odbori žile kucavice grada ili fikusi?, bila je tema jučerašnje konferencije za medije koju su održali predstavnici triju gradskih mjesnih odbora iz redova SDP-a.
– U proračunu za 2015. godinu za mjesne odbore određen je iznos od 50 tisuća kuna koji nije isplaćen. Istovremeno se konstantno rebalansom proračuna dodjeljuju sredstva za KK Zadar koji tone u propast, upozorio je Erol Gaši, vijećnik Gradskog vijeća i predsjednik MO SDP-a Novi Bokanjac na jučerašnjoj konferenciji za medije.
Mišljenja je kako mjesni odbori u Zadru ne funkcioniraju ili funkcioniraju po listi prioriteta Gradske uprave. Točnije, nema suradnje između mjesnih odbora i gradske vlasti, tvrdi Gaši.
– Od 2013. godine do danas iznio sam brojne inicijative za rad mjesnih odbora, a većina ih se odnosila na MO Novi Bokanjac. Uspjeli smo riješiti neke od problema tog mjesnog odbora, kao što su javna rasvjeta, uređenje dječjeg igrališta, uređenje zelenih površina, treće crpljenje septičkih jama, a imamo i obećanje direktora Odvodnje kako uskoro u ovom dijelu grada počinje gradnja kanalizacijskog sustava. Ostaje jedan od temeljnih problema ovog kvarta, a riječ je o izgradnji osnovne škole, koja je već tri puta bila tema predizbornih obećanja HDZ-a, pa očekujem kako će tako biti i uoči ovih lokalnih izbora. Istovremeno, pročelnik Joso Nekić za još uvijek neizgrađenu školu optužuje Vladu Zorana Milanovića, istaknuo je Gaši.
Veće ovlasti mjesnim odborima
Uz gradskog vijećnika neke od problema mjesnih odbora u Zadru istaknuli su Goran Perović, povjerenik SDP-a MO Ploča i Anita Milivojević, predsjednica MO SDP-a Brodarica.
Perović je istaknuo uspješnu suradnju mjesnih odbora i Gradske uprave u Rijeci te dodao kako nažalost, isti slučaj nije u Zadru.
– Nužno je definirati ulogu mjesnih odbora kako bi mogli samostalno organizirati razne aktivnosti i omogućiti svim građanima bolju kvalitetu života. Nužna je i njihova decentralizacija, kao i potreba davanja većih ovlasti mjesnim odborima. Trebalo bi uvažiti i mišljenje građana, kao i prihvaćati dobre ideje neovisno o stranačkoj pripadnosti, smatra Perović.
– Gradu nije stalo do razvoja mjesnih odbora. S druge strane upravo su mjesni odbori važni kako bi štitili interese građana, suglasni su SDP-ovci.