Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mi OKP-ovci razumijemo se samo međusobno

07.02.2017. 23:00


ODLIČNA EMISIJA ODLIČNOG KNJAZA
Već godinama, kada god vidim da je Knjaz autor neke emisije, znam da ću uživati, jer, čovjek zbilja zna svoj posao. Sjetite se samo one emisije kada je odvukao Maju Šuput (ona je navodno pjevačica, iako nitko ne zna ni jednu njenu pjesmu) u Afriku među Massai ratnike i tamo natjerao cijelo pleme da pleše i pjeva: “Letovanić, Letovanić, selo pokraj Kupe”. U utorak navečer mogli smo pogledati emisiju “Hrvatski velikani” koja je bila posvećena Nikoli Tesli. Prvo, lijepo je da je Hrvatska televizija već jednom shvatila da je Knjaz pravi TV-dijamant i konačno ga namamila u svoje okrilje, a drugo, lijepo je da konačno netko radi ovakve stvari kako treba, i na taj način da to može i laik pogledati i percipirati na pravi način.
TESLA, JA I KOŽNE RUKAVICE
Ali, dosta hvaljenja Knjaza. Ajmo malo o meni. Već godinama s gnušanjem odbijam da me se uspoređuje s jednim pjevačem koji je nosio bijele rukavice i pjevao visokim glasićem, pri čemu se hvatao za međunožje. Ja pjevam dubokom glaščinom od koje se tresu brda i doline i moji mnogobrojni neprijatelji, a za međunožje se ne hvatam jer me još boli ožiljak od operacije kile pa bi bilo glupo, a i što se odrastao čovjek uopće ima na pozornici hvatati za međunožje. Ostale su samo te bijele rukavice. Dakle, ja kao prvo nosim crne rukavice, jer se slažu s bojom moje odjeće i moga karaktera, a kada me već treba uspoređivati s nekim, koji je također patio od istog psihičkog poremećaja, onda neka to bude veliki Nikola Tesla, a ne tamo neki pjevač koji je više plesao, skakutao i podvriskivao, nego što je pjevao. Mi OKP-eovci možemo protumačiti druge ljude, ali se razumijemo samo međusobno. Najbolje bi još bilo da Tesli i meni bude neugodno, jer nam se netko smije što svaki čas peremo ruke i nosimo rukavice.
NJEMAČKI DOKUMENTARAC O JUGU HRVATSKOG JADRANA
Emisija se zove “Zemlje, ljudi, pustolovine” i emitira je Hrvatska televizija, a u ovoj devetoj epizodi prikazali su nam zanimljivosti južnog Jadrana, tj. Dubrovačkog primorja, Neretvanske doline, Pelješca, Korčule, Mljeta i Lastova. Emisija je odlična i vrijedi je pogledati, a osobito je lijepo što je po običaju stavljena u vrlo zgodan termin, utorkom, negdje oko ponoći kada pošten svijet svijet spava. Svejedno, ja sam je s užitkom pogledao, jer ipak tu su geni (naravno ne kameni nego južnodalmatinski) i naravno našao nešto za prigovaranje. Naime, u emisiji se u nekoliko navrata moglo čuti o tome kako su “komunističke vlasti to i to i to i to napravile”. Iskreno, ja o “komunističkim vlastima” imam svoje mišljenje, jer je moja obitelj nakon dolaska te vlasti ostala bez jako, ali jako puno onoga što su nam ostavili naši preci u gradu Zadru (a na što su poslije zasjeli neki drugi ljudi), ali me malo nervira kada čujem da su se npr. kamenolomi na otoku Vrniku kraj Korčule zatvorili zbog “komunističke vlasti”.
Tadašnja vlast je ukinula ovo, zabranila ono, ali kada u emisiji krene priča o tome kako je Neretvanska dolina tokom pedesetih i šezdesetih godina meliorijacijom iz zapuštene močvare pretvorena u rajsku dolinu za bavljenje poljoprivredom, onda se elegantno preskoči priča tko je, kako i zašto to napravio, a i vrlo zanimljiv podatak da je ta ista osoba, koja je za to zaslužna, 2012. posthumno dobila Nagradu za životno djelo. Daleko od toga da ja sada želim miriti ove i one, desne i lijeve, jer imam dovoljno svojih propalih planova, ali da treba prepoznati i cijeniti rad za boljitak ljudi ili, ako vam je draže, domovine, treba.
 Na cijelu se ovu priču nadovezuje podatak da je do devedesetih na Mljetu, samo u jednom selu živjelo tisuću ljudi, a sada na cijelom otoku nema devet stotina duša. Onda je lako zaključiti da medalja ima dvije strane i da postoje povijesne i ekonomske okolnosti i da ne treba sve bacati na politiku. Meni je, pak, najbolja bila jedna pametna stara baka, koja kada se pričalo o mungosima, kaže da je istina da joj krade jaja (mislim krade kokošama, ali to na kraju dođe na isto), ali da su zato uništili sve zmije i da je to ipak bolje nego da nije tako ispalo. Ne znam jesu li mungose na otok donijeli Austrijanci, Talijani, Slavenci ili tko već je, ali i od toga bi se mogla napraviti lijepa povijesno revizionistička drama.