Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Slovenca deložiraju s imanja u Diklu vrijednog nekoliko milijuna eura

07.02.2017. 23:00
Slovenca deložiraju s imanja u Diklu vrijednog nekoliko milijuna eura


Slovenski državljanin Robert Rotar trebao bi 22. veljače biti sudski deložiran iz svoje goleme vile u Diklu u prvom redu do mora, koja je zajedno s okućnicom vrijedna vjerojatno više milijuna eura. Taj ovršni postupak zakazao je Općinski sud u Zadru po sutkinji toga suda Dubravki Novaković, prema prijedlogu više sudske savjetnice Nikoline Grancarić.
U sudskom zaključku se navodi kako će se provesti ovrha na licu mjesta, radi ispražnjenja i predaje nekretnine u Zadru.
– U naravi se radi o zgradi površine 305 metara četvornih, dvoru površine 500 m2 i pašnjaku površine 1.106 m2, sveukupne površine 1.911 m2. Navedena nekretnina treba se predati u posjed ovrhovoditelja Optima leasinga iz Zagreba, stoji, između ostalog, u rješenju Općinskog suda.
Ovaj slovenski državljanin je, po useljenju u kuću u Zadru, financirao izgradnju lijepe manje lučice ispred nje, u okviru koje je bitno izmijenjen postojeći dio obale s njenim otežanim pristupom u more preko oštrog kamenja, koje je izvađeno, te je površina nasuta kamenim oblutcima. Uredio je i dio šetnice u tom dijelu Dikla, a svi ti zahvati su potaknuli da ta plaža postane iznimno popularna među Zadranima. Uslijedilo je uređenje cijele šetnice u najzapadnijem dijelu Dikla u dužini od nekoliko stotina metara.
Inače, slovenski list “Dnevnik” svojedobno je pisao kako je Rotarova hrvatska tvrtka Aerius sredinom 2000-ih putem financijskog leasinga ugovorenim s tvrtkom Optima leasing, koji je u vlasništvu Nove ljubljanske banke (NLB), kupio kuću s okućnicom u zadarskom Diklu. 
Rotareva tvrtka imala je, navodi se, novčano vrlo vrijedan ugovoren posao za tiskanje obvezatnih automobilskih naljepnica za vlasnike vozila u Sloveniji, kao i za izradu putovnica te države. No, najprije je 2005. godine Vlada Slovenije Janeza Janše ukinula obvezatne auto naljepnice, što je Rotarovoj poslovnoj grupi izazvalo poteškoće. Već godinu kasnije izgubio je i posao za izradu putovnica.
Rotar je još 2012. godine, pisao je “Dnevnik”, pod mikroskopom hrvatske policije, koja je istraživala transakciju koju je Aerius zaključio s Optima leasingom. Pisali su i kako je Rotar navodno prenio svoje poslovanje na tvrtku DV East Assist, koji je smješten u poreznom utočištu Delaware u SAD-u. Tko je vlasnik, ne zna se, zaključili su u slovenskom “Dnevniku”.