Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Trgu na Bilom brigu dati ime heroja Domovinskog rata, Dragana Žunića

07.02.2017. 23:00
Trgu na Bilom brigu dati ime heroja Domovinskog rata, Dragana Žunića


Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije uputila je Odboru za utvrđivanje prijedloga naziva ulica i trgova Grada Zadra inicijativu da se trg u sklopu Šibenske ulice na Bilom Brigu u Zadru nazove imenom poginulog dragovoljca i heroja Domovinskog rata, Dragana Žunića. Ovu inicijativu članovi udruge Prvi hrvatski redarstvenik uz podršku kolega iz Udruge specijalne policije “Poskoci”, najavili su još koncem prošle godine na tribini sjećanja koju su zajedno organizirali u spomen na Dragana Žunića, a temeljili su ju na njegovim zaslugama u Domovinskom ratu i obrani suvereniteta RH u čije je temelje utkao i svoj mladi život.
Osnivao Poskoke
U obrazloženju prijedloga za imenovanje trga ili ulice njegovim imenom naveli su kako se ovaj Slivničanin rođen 4. listopada 1965. godine zaposlio u Ministarstvu unutarnjih poslova 5. kolovoza 1990. godine kad je ujedno i započeo tečaj „Prvi hrvatski redarstvenik”. Napomenuli su kako je taj tečaj zbog oružane pobune prekinut te da je Žunić zajedno s još 69 kolega 1. rujna 1990. godine raspoređen u PU zadarsku.
– Dva mjeseca kasnije, 2. studenog 1990. godine, postao je djelatnik Specijalne jedinice policije „Poskoci” i sudjelovao u njezinom osnivanju, a 1. ožujka 1991. godine raspoređen je na radno mjesto komandira voda posebne jedinice PU zadarske. Nakon osnivanja policijskih postaja u mjestima Polača, Kruševo i Pridraga, imenovan je privremenim zapovjednikom istih i sudjelovao u prvom oragniziranju otpora neprijatelju na tim prostorima. Prilikom jakog tenkovskog napada 11. rujna 1991. godine na prvoj crti bojišnice, u Jasenicama, Žunić je teško ranjen dok je obavljao službu, odnosno branio suverenitet RH, stoji u prijedlogu Udruge koji potpisuje predsjednik Milan Nimac gdje se dalje navodi kako je Žunić u prosincu iste godine, nepuna tri mjeseca nakon ranjavanja, samovoljno napustio bolnicu Lovran, gdje je bio na liječenju od posljedica ranjavanja i to usprkos činjenici da se nije u potpunosti oporavio.
Poginuo 1992. godine
– Ponovno se priključio postrojbi SJP, te je sudjelovao u svim akcijama u kojima je sudjelovala i postrojba. Zbog svoje požrtvovnosti i hrabrosti Dragan Žunić je s 1. ožujka 1992. godine unaprijeđen i raspoređen na radno mjesto pomoćnik zapovjednika SJP PU zadarske. Po dobivenoj zapovijedi da s postrojbom SJP organizira obranu na prostoru Velebita, u svojstvu zapovjednika postrojbe na Velebitu organizirao je crtu obrane u izuzetno teškim vremenskim uvjetima na tom prostoru. Prilikom dubinskog izviđanja terena, 16. prosinca 1992. godine, Dragan Žunić je smrtno stradao u borbi s neprijateljem, navodi Nimac, a u prilog inicijativi za imenovanjem ulice ili trga naveo je i Žunićeva posmrtna odlikovanja – Spomenicu Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Ogrlicom kneza Domagoja i Spomen značkom.
– Predlažemo da jedna ulica ili trg u gradu Zadru nose ime našeg prijatelja, suborca, domoljuba i heroja Domovinskog rata koji je ugradio svoj život u temelje hrvatske države. U gradu Zadru, odnosno u sklopu Šibenske ulice na predjelu Bili Brig, postoji trg koji nema imena. Smatramo da je to primjerna lokacija na kojoj se može ujedno i izgraditi spomenik Draganu Žuniću, stoji u zaključku prijedloga.