Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Antičević-Marinović: Grad je pred bankrotom

Autor: Siniša Klarica

07.03.2010. 23:00
Antičević-Marinović: Grad je pred bankrotom

Foto: Tomislav JERAK



Saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović upriličila je danasredovito primanje za građane. Građani Zadra najviše su se žalili na situacije iz područja socijale.
– Ponovno se aktualiziralo pitanje socijalnih stanova. Danas sam razgovarala s jednom gospođom koja mi se požalila na svoj problem još dok su joj djeca bila mala. Danas već ima unuke, ali stambeno pitanje nije rješila. Na drugu stranu, već 15 godina u Gradu Zadru dobijamo isti odgovor. Kao, novci su na računu. Projekt Crvene kuće samo što nije krenuo, ali zapravo se ništa ne pokreće s mrtve točke iako je još državna revizija ukazala na nepravilnosti u gospodarenju sredstvima određenijm za tu svrhu, rekla je na početku Ingrid Antičević Marinović.
U jednom slučaju, nastavlja prva zadarska SDP-ovka, otac troje srednjoškolaca požalio se da će morati odustati od školovanja jednog djeteta. Razlog tomu su male subvenicije prijevoz učenika. Navodno, županija plaća samo 30 posto iznos karte, što je je nedostatno u situaciji kad i posao, kod iste te osobe, nije baš siguran. Nadalje, građani su se žalili zbog preskupih računa koja podastiru stambena gospodarstva, pa su prisiljeni svoja prava utuživati na sudu. Problem natječaja radi natječaja u zapošljavanju ponovno se aktualizirao, kao i upisa u vrtiće koji nemaju standarde koje je propisao grad.
– Ponovno se zahuktava i pitanje povrata zemljišta na Puntamici. Upravni postupak se ovdje bezrazložno rasteže, a poanta je svega da se ljudima vrati ono što nije ušlo u temeljni kapital Borika. Na drugu stranu, obratili su mi se ljudi koji su, propašću svojih obrta, ostali bez svojih kuća. Ovdje su, za razliku od Puntamike, ne samo banke, nego i država pokazale svu svoju agresivnost u naplati svojih potraživanja, kazivala je Anmtičevižć-Marinović.
Na kraju zadarska saborska zastupnica je rekla da je od primanja građana i bilo nekakve koristi, zahvaljujući također medijima. Bilo je ispravljanja pogrešaka oko zapošljavanja hrvatskih branitelja, upisa u vrtiće, ali sistemske stvari, kao npr. socijalni stanovi, nikako da se pomaknu sa crte. Pitanje je i kad se rješpiti, jer je po Ingrid Antičević Marinović, Grad pred bankrotom jer mu već sljedeće godine dolazi na naplatu glavnica za ŠRC Višnjik, a da se nisu osigurala sredstva u gradskom proračunu, na što upozorava i državna revizija.