Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Žena ima više, a na dužnostima ih je manje

Autor: Nives Rogoznica

07.03.2010. 23:00
Žena ima više, a na dužnostima ih je manje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nikola Dobre je upozorio kako se ni na početku 21. stoljeća ne poštuju prava žena, te kako se “ponovo javljaju problemi za koje smo mislili da su nestali s prošlim vremenima”


Žene se teže zapošljavaju, kada rade manje su im plaće,zaposlene žene lakše dobivaju otkaz od muškaraca, manje ih je na dužnostima u lokalnim, županijskim i republičkim vlastima, iako ih ima više od muškaraca, kazao je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije Nikola Dobre obraćajući se okupljenim članicama i članovima udruge na svečanosti kojom je obilježen Međunarodni dan žena.
Dobre je podsjetio na činjenicu da su prava, podjednako antifašista i antifašistkinja, “mrtvo slovo na papiru” unatoč tome što je Hrvatski sabor Deklaraciju o antifašizmu donio 2005. godine, te je, upozorivši kako se ni na početku 21. stoljeća ne poštuju prava žena dodao kako se “ponovo javljaju problemi za koje smo mislili da su nestali s prošlim vremenima”.
Osim na djela Clare Zetkin i Rose Luxembrug, te napore socijalistkinja u Europi i SAD-u koje su demonstracijama tražile ekonomska i politčka prava žena, Dobre je podsjetio na ulogu žena u antifašističkoj borbi.
– Naše su se žene iskazale u borbi protiv fašizma i svojim se djelima iskazale ravnopravnima muškim borcima na svim poljima. U NOB-u je sudjelovalo 43.660 žena, poginulo ih je 4.579, vojnim invalidima postalo je 1.898 žena, a 40.150 žena bile su žrtve fašističkog terora. Osamnaest žena bile su narodni heroji. Rat su preživjele samo četiri heroine; Anka Berus, Savka Javorina, Kata Pejnović i Milka Kufrin. 27. srpnja 1942., nakon napada partizana na karabinjerske postaje u Salima i Božavi, iz Malog Iža je u partizane otišlo 68 žena koje su bile prebačene na vodičko područje u predjelu zvanom Kozara, a potom na razne punktove i dužnosti. Odlukom donesenom na Trećem zasjedanju ZAVNOH-a, 8. i 9. svibnja 1944. godine u Topuskom prvi puta na našim prostorima žene su, prve u Europi, stekle pravo glasa, a izborile su ga svojom zaslužnom borbom u NOR-u. Od prvog dana iskazale su se kao borci, bolničarke, kurirke, stradavale su prilikom izvlačenja ranjenika i njihovog prenošenja na sigurno po strminama i rijekama i za vrijeme dugotrajnog marša kao njegovateljice tifusara. Veliku pomoć pružale su žene u pozadini. Žene u narodu koje nisu bile borci primale su u svoje kuće ranjenike i smrznute borce, sudjelovale su u prosvjetnim i kulturnim djelatnostima na oslobođenom teritoriju, rekao je Dobre.
Okupljene antifašiste i antifašistkinje pozdravila je saborska zastupnica, predsjednica GO SDP-a Zadar, Ingrid Antičević Marinović.
-Vi ste žene koje su stvarale povijest, i u poslijeratnom dobu i u nedavnim vremenima držale ste obitelj na okupu, imale ste iskušenja, ali se niste dale zbuniti i svojim ste ponosom gurale kotač povijesti naprijed. Bilo je i zastoja, prije desetak, petnaest godina nismo ni smjeli obilježavati ovaj dan. To je bila glupost jedne vlasti, a danas vidimo da i oni obilježavaju Dan žena. Danas je dan kada smo ponosne, ali i zabrinute za budućnost mladih djevojaka, koje su nezaposlene ili imaju manju plaću od muških kolega. Izložene su nasilju muškaraca koji je podložan šefu i kad ga ovaj ne plaća, i tuče ženu. Zašto? Zato što može, zato što ova država još uvijek ne štiti prava žena. Mi smo većina, ali smo politička manjina. Ovaj dan zato jest dan ponosa, ali mora biti i dan pobune. Recesija ne može biti izlika da se ženu manje plaća ili otpušta. Žene u politici ne smiju zaboraviti da su na ta mjesta došle zahvaljujući glasovima žena i o prvima žene moraju govoriti u svakoj prilici, poručila je Antičević Marinović završavajući svoje obraćanje riječima “Hrabro naprijed!”.