Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarsko područje je dobro očišćeno od mina

07.03.2012. 23:00
Zadarsko područje je dobro očišćeno od mina


Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan obišao je jučer  projekt „Šire područje trase buduće spojne ceste između D8 i BC Zadar 2″ u neposrednoj blizini Suhovara u Općini Poličnik. Riječ je o polju na kojem je pronađeno 50-tak protupješačkih mina. Tom prilikom, ravnatelj HCR održao je kratku prezentaciju o minskoj problematici u Republici Hrvatskoj. Da bi Hrvatska u potpunosti bila razminirana do 2019. do kad je nov rok, bit će nužno osigurati 3,5 milijardi kuna. Prema stupnju zagađenosti, kako je nedavno rečeno na konferenciji UN o razminiravanju u Kambodži, Hrvatska nije među prvih deset minama najzagađenijih zemalja na svijetu. Susjedna BiH kaže Modrušan, ima duplo veću zagađenost nego Hrvatska.
– U Zadarskoj županiji trenutno je 12 projekata razminiranja, površine 2 km/2ili završeno ili pred završetkom. Po UN procijenama Hrvatska je iz rata izašla s 13.000 km/2 minski sumnjivog područja, a od toga 760 km/2 odnosilo se na Zadarsku županiju. U Republici Hrvatskoj je još 737 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja u 12 županija i 101 jedinica lokalne samouprave. Od početka Domovinskog rata, od mina je stradalo 506 osoba. Koliko je problem još uvijek prisutan pokazuje i zadnja žrtva, pirotehničar Mungosa Renato Spahija koj je poginuo razminiravajući misko polje u kojem je pronađeno  2.000 protutenskovskih mina, svega  200 metara daleko od centra Osijeka, rekao je u uvodu ravnatelj HCR-a.
Međutim, proračun HCR-a je ove godine dva posto manji nego lani. Unatoč tome, očekuje da će se ova godina uspješno završiti jer se, unatoč krizi, ne vuku nikakva nenaplaćena potraživanja od prije. Što više, od prošle godine, HCR je uključen u IPA projekat vrijedan 30 milijuna kuna, osiguranih većinom za razminiravanje pojoprivrednih površina Slavonije i Baranje. 
–  HCR je odnedavno dobio nadležnost za razminiravanje područja na kojem su pronađeni tzv. zvončići iz višecijevnog raketnog bacača Orkan. Iz tog sustava često su gađane mete u Zadarskoj županiji pa tako i u centru Poličnika postoji tabela koja na to upozorava, dodao je Modrušan pozvajući građane da prijave eventualno pronađene zvončiće.
Minama najzagađenija županija u RH je Ličko-senjska sa 153 km/2 minski sumnjivog prostora. Zadarska županija nije više među najzagađenijima. Zahvaljujući upornom radu lokalne uprave i samouprave, koja je po Modrušanu,„skretala” donatore baš na područje Zadarske županije, trenutno je „samo” 60 km/2 sumnjive površine pod minama.  Kad se govori o donatorima, posebice se to odnosi na Norvešku narodnu pomoć (NPA), koji su o svome trošku, rješavali od 300 do 500 tisuća kvadratnih metara.