Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kod matičara u Stražu pa u Kneževu palaču

07.03.2017. 23:00
Kod matičara u Stražu pa u Kneževu palaču


Od travnja prošle godine civilni brakovi više se ne mogu sklapati u Maloj vijećnici zadarske gradske uprave, kako je to dotad bio običaj. I do tada vjenčanja u Maloj vijećnici bila su moguća samo subotom zbog djelatnosti uprave radnim danima i zbog korištenja Male vijećnice u svakodnevnim poslovima. Od tada se brakovi sklapaju u službenim prostorijama Ureda državne uprave u matičnim uredima, na adresi Josipa Jurja Strossmayera 20, u blizini Male pošte.
Iz Grada Zadra poručili su nam da se “civilni brakovi više ne sklapaju u Maloj vijećnici, od prošle godine, zbog tehničkih i sigurnosnih razloga”. Međutim, otkrili su nam i novost u cijeloj priči.
– Iako je riječ o poslovima iz nadležnosti Državne uprave, suradnjom Grada Zadra i Narodnog muzeja osiguran je za potrebe vjenčanja privremen zamjenski prostor u prizemlju Gradske straže, a upravo su u tijeku i dogovori o iznalaženju prikladnog prostora u novoobnovljenoj Kneževoj palači, stoji u odgovoru iz Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove.
O svemu smo, naravno, kontaktirali i Matični ured Zadar.
– Grad Zadar je do 1. travnja 2016. godine odobravao korištenje Male gradske vijećnice subotom. Kako se trenutačno ne možemo koristiti vijećnicom, brakovi se sklapaju pred matičerem, kao i do sada, u službenim prostorijama Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji ili izvan službenih prostorija, te u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, odgovorila nam je Kristina Božić, voditeljica Službe opće uprave.
– Brak u građanskom obliku sklapa se pred matičarem u službenim prostorijama Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, u matičnim uredima. Brak u građanskom obliku se može pred matičarem sklopiti i izvan službenih prostorija sukladno Pravilniku o mjerilima za određivanje iznosa naknade za sklapanje braka izvan službene prostorije. Pozitivni propisi Republike Hrvatske dozvoljavaju i sklapanje braka u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, dodala je Božić.
U Matičnom uredu Zadar na dan 28. veljače 2017. godine zaposleno je 11 matičara, s time da oni po rasporedu rade i u Matičnom uredu Preko. Sklapanje braka pred matičarem izvan službene prostorije obavlja se po zahtjevu ženika i nevjeste najčešće u ugostiteljskim objektima, muzejima, javnim površinama i slično, a najudaljenija mjesta su na otocima zadarskog arhipelaga kao što su Silba, Dugi otok, Molat…
– S predstavnicima Grada Zadra razgovaramo oko iznalaženja najboljeg rješenja, službene prostorije koja bi najbolje odgovarala sklapanju braka pred matičarem, napisala nam je Božić. Iz Matičnog ureda nisu se očitovali o najavljenim sklapanjima civilnih brakova u Gradskoj straži i Kneževoj palači, odnosno u konačnici u Providurovoj palači.