Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Njemici kojoj je pao kamen na glavu Grad Zadar mora isplatiti 27 tisuća kuna

07.03.2017. 23:00
Njemici kojoj je pao kamen na glavu Grad Zadar mora isplatiti 27 tisuća kuna


Javnosti poznati slučaj iz srpnja 2007. godine, kada je njemačkoj državljanki S.P., u trenutku dok je prolazila iz smjera strane gradske tržnice prema Ulici Jurja Barakovića nedaleko gradskog mosta, na glavu pao  komad kamena težine oko pet kilograma s kamene arkade gradskih zidina, pri čemu je zadobila teške tjelesne ozljede, dobio je ovih dana epilog na Općinskom suda u Zadru. Sutkinja Sanja Dujmović donijela je presudu po kojoj je Grad Zadar dužan platiti S.P. iznos od 27.000 kuna sa zateznim kamatama, koje teku od lipnja 2008. godine pa do srpnja 2015. godine.
U obrazloženju presude se navodi kako je nakon štetnog događaja na lice mjesta došla policija koja je izvršila očevid te je tužiteljica zbog obilnog krvarenja inicijalno medicinski zbrinuta u Općoj bolnici Zadar. Tužiteljica je zadobila tešku posjekotinu i hematom gornjeg dijela čela, hematome ramena i leđa te potres mozga.
 Na čelu joj je ostao ožiljak
–  Zbog navedene nezgode tužiteljica je morala prije vremena (nakon samo pet dana) prekinuti planirani godišnji odmor, koji je trebao trajati tri tjedna te se hitno vratila u Njemačku na daljnju medicinsku obradu i oporavak prema prilažućoj dokumentaciji. Zbog brojnih pregleda morala je često posjećivati liječnike te je zbog toga imala veliki gubitak vremena i s tim povezani trošak. Unatoč provedenoj rehabilitaciji, kod ove Njemice je nakon nezgode zaostalo vrlo vidljivo naruženje na čelu, veliki ožiljak, koji joj smeta u svakodnevnom životu te se zbog toga nelagodno osjeća u kontaktu s drugim ljudima. Još i danas ima česte glavobolje, poteškoće s koncentracijom, smetnje prilikom spavanja te prilikom promjena vremena osjeti bol u ramenima i vratnoj kralježnici. Naglašavamo da se radi o vrlo mladoj osobi, koja je u trenutku nezgode imala samo 24 godine, te da će posljedice ovog događaja trpjeti dugi niz godina, stoji u  obrazloženju.
Ova Njemica smatra da postoji odgovornost tuženika, s obzirom da je Grad Zadar vlasnik nekretnine s koje se odlomio komad kamena koji je ozlijedio tužiteljicu te Grad odgovara za štetu koju je ona pretrpjela temeljem objektivne odgovornosti jer je navedena dotrajala nekretnina opasna stvar. Osim toga, ona drži da Grad također odgovara za naknadu štete tužiteljici jer je navedena nekretnina zaštićeni spomenik kulture, čije je održavanje tuženik zadužen temeljem Statuta Grada Zadra. S obzirom na navedeno, ova strana državljanka potražuje od tuženika temeljem zakona na ime pravične novčane naknade za pretrpljenu neimovinsku štetu zbog povrede prava osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje. Tužiteljica je pokušala s Gradom izvansudski riješiti ovaj predmet, ali bezuspješno te je stoga bila prisiljena ustati ovom tužbom.
Prigovorila procjeni vještaka
U odgovoru na tužbu Grad Zadar je u cijelosti osporio osnovanost i visinu zahtjeva.
– Prije svega ističemo da u vrijeme nastanka štetnog događaja nismo bili vlasnik nekretnine s koje je pao kamen. Slijedom toga nismo odgovorni za održavanje nekretnine, niti smo mogli znati u kakvom je ona stanju.  Grad Zadar u vrijeme štetnog događaja nije bio uknjižen kao vlasnik, što je postao tek 2010. godine, do kada je nekretnine bila uknjižena kao društveno vlasništvo. Ne osporavamo štetni događaj, navodi se u odgovoru Grada, koji je predložio da se tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan.
Sutkinja Dujmović odbila je prigovor kojim tuženik otklanja svoju odgovornost držeći ga neosnovanim, s obzirom da je S.P. dokazala da je Grad posjednik ove nekretnine. Što se tiče zahtjeva tužiteljice, u presudi je odbijen njezin  prigovor da su vještaci, kirurg dr. Robert Karlo i neurokirurg dr. Rade Škarica, prenisko ocijenili posljedice koje je ona pretrpjela u odnosu na pretrpljeni strah, naruženje… Sutkinja Dujmović  vještačenje drži temeljitim, argumentiranim i stručnim.