Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Puno je žena svojim radom dalo doprinos Zadru

07.03.2017. 23:00
Puno je žena svojim radom dalo doprinos Zadru


U povodu Međunarodnog dana žena, članice gradske i županijske organizacije Narodne stranke Reformisti održale su jučer konferenciju za medije na kojoj su svim ženama čestitale njihov Dan te još jednom upozorile na još neravnopravan položaj žena u društvu.
– Svim ženama želimo čestitati Dan žena, pogotovo onima koje su ostavile traga u našem gradu, radnicama Bagata, TIZ-a, Tvornice kruha i mnogih drugih. Još uvijek ovaj grad treba više naziva ulica, trgova, institucija po ženama koje su svojim radom dale značajan doprinos gradu, istaknula je Vesna Sabolić, gradska vijećnica Reformista.
U 21. stoljeću još uvijek se žene nalaze u izrazito nepovoljnom i nepravednom položaju u odnosu na muškarce i diskriminirane su na različite načine.
– Prvenstveno na poslu gdje velika većina njih dobije ugovore na određeno, a zakonodavac nije učinio ništa kako bi ih zaštitio. Na taj način one si ne mogu srediti život, podignuti kredit, kupiti stan, osnovati obitelj. Također, diskriminira ih se i prilikom zapošljavanja. Žene mlađe od 25 godina teško se zapošljavaju, uz izgovor nedovoljnog iskustva, a diskriminaciju pri zapošljavanju prolaze i žene starije od 40 godina, napomenula je Sabolić.
Članice Reformista osvrnule su se i na ponovno aktualnu temu o zabrani rada nedjeljom i položaju radnica koje su podvrgnute mobingu.
– Potpuna zabrana rada nedjeljom nije moguća jer postoje službe koje moraju raditi, policija, vatrogasci, bolnice… Također, Zadar je turistička destinacija, turizam traje i po osam mjeseci i teško bi bilo zabraniti rad nedjeljom trgovcima, ugostiteljima. Međutim, radnike koje rade nedjeljom treba adekvatno platiti i obvezno im dati jedan slobodan dan u tjednu bez iznimki, tvrdi Dubravka Finka, predsjednica gradske organizacije Reformista. Dodaje kako su radnice u trgovinama u prilično lošem položaju. Rade za male plaće, bez slobodnog dana, nedjelje, blagdane…
Zakonodavac i poslodavci trebali bi voditi računa o svima njima i zaštititi njihova ljudska i radnička prava, smatraju reformistice.