Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Uz novi lungo mare Sutomišćica do ljeta postaje jedinstvena turistička destinacija

07.03.2017. 23:00
Uz novi lungo mare Sutomišćica do ljeta postaje jedinstvena turistička destinacija


Do početka turističke sezone, središte Sutomišćice i Olive Island Marine bit će spojeno novom, 300 metara dugom šetnicom. Projekt je to u koji su partnerski (50/50) ušli vlasnici marine Hana i Peter Dermota i Općina Preko, a vrijedan je 455.000 kuna s PDV- om. Izrada projektne dokumentacije stajala je nešto više od 400.000 kuna s PDV-om, što su zajednički financirali Zadarska županija i Općina Preko.
– Riječ je o projektu koji je zahtijevao opsežnu pripremu i napokon je s prvim danima ožujka krenuo u realizaciju. Sutomišćica će dobiti moderan i funkcionalan lungo mare od Olive Island Marine do nogometnog igrališta, što će, vjerujemo, obogatiti turističku ponudu toga mjesta, ali i cijele općine, mišljenja je prvi čovjek Općine Preko Karlo Novoselić.
Radove će izvoditi tvrtka Majpruz d.o.o. iz Kukljice, a radnici općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi izvest će pripremu i polaganje električnih kabela.
– Šetnica će biti duga 300, široka 2,16 metara, a u dnu uvale sagradit ćemo betonski pješački most dug osam i širok 2,16 metara. Bit će postavljeno osam kandelabera, 11 klupa, kante za smeće, posaditi mediteransku hortikulturu i urediti parkiralište za 60-ak automobila, objašnjava Toni Antišin, direktor marine, koji s Ivicom Majpruzom i Goranom Pavinom iz tvrtke Obala i parkovi nadgleda početak radova.
Prema njegovim riječima, želja vlasnika marine od prvog je dana bila uređenje okoliša i spajanje sa središtem Sutomišćice kako bi cijelo mjesto postalo jedinstvena turistička destinacija.
– Lani smo uredili 200 metara šetnice prema Malom Lukoranu, sada je na redu Sutomišćica, što je mnogo zahtjevniji projekt, ali želja svih nas u marini i vodećih ljudi općine jest da se još čvršće povežemo s mjestom koje je posljednjih godina u turističkom smislu oživjelo i vidno se razvija. Već ovoga ljeta u ponudi će biti i tri nove vile s bazenom te nekoliko novouređenih apartmana, navodi Antišin.
Uređenje šetnice u Sutomišćici jedan je od prvih ovogodišnjih projekata u Općini Preko, koja je u 2016. godini bila jedna od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave po povlačenju novca iz nacionalnih i EU fondova, ne samo u Zadarskoj županiji nego i na području RH.
Za nekoliko projekata stiglo je više od osam milijuna kuna, a kada se uzme u obzir da je ukupni općinski proračun u 2016. godini iznosio 21,692.000 kuna, to znači da su na postojeći proračun povukli oko 60 posto dodatnih sredstava. Sve to raduje načelnika općine:
– Prošlu godinu slobodno možemo nazvati ‘godinom projekata’ s obzirom na iznimno velik broj projekata koji su završeni ili su u završnoj fazi. Napokon je dovršena IV. faza kanalizacijske mreže, koja najvećim dijelom prolazi kroz Poljanu, za što smo preko IPARD programa Europske unije dobili povrat od 4,8 milijuna kuna. Uz to, oko dva milijuna kuna dobili smo iz EU fondova za izradu projektne dokumentacije Aglomeracije Preko – Kali – Otok Ugljan, koja je preduvjet za nastavak gradnje preostale mreže odvodnje, ističe Novoselić.