Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zeleni san o zelenoj generaciji

Autor: Katina Vrsaljko

07.04.2010. 22:00
Zeleni san o zelenoj generaciji

Foto: Vedran SITNICA



Zeleni životni stilovi, još jedno od obilježja zelene generacije, su načini života u kojima dolazi do izražaja promijenjeni odnos prema prirodi – živom i neživom svijetu. Zelena generacija je svjesna da živi i neživi svijet, kao dio Zemlje, čine neraskidivu cjelinu i međusobno povezanu “mrežu života”, kaže Končurat
Ususret Eko danima, velikoj ekološko-edukativnoj manifestaciji u organizaciji Prirodoslovno-grafičke škole, važno je skrenuti pozornost na glavnu temu ovogodišnjih eko dana, kampanju “Zelene generacije”.
Radi se o dvogodišnjoj kampanji koju je prošle godine pokrenula Mreža Dana planeta Zemlje, a koja će svoj vrhunac doživjeti 22. travnja ove godine, na 40. obljetnicu prvog obilježavanja Dana planeta Zemlje.
Poruka
Mreži Dana planeta Zemlje već su pristupili brojni pojedinci koji vjeruju da će u povijesti ovo razdoblje biti označeno kao početak potpuno novog načina življenja i održivog poslovanja. Upravo bi Dan planeta Zemlje 2010. godine mogao označiti tu promjenu i biti početak novog razdoblja odgovornosti – osobne, poslovne i vladine – radi očuvanja Zemlje.
Kako bi objasnio bit teme ovogodišnjih Eko dana, Edo Končurat iz Organizacijskog odbora manifestacije, citira Mahatmu Gandhija: “Mi moramo biti promjena koju želimo svijetu.”
– Ova Gandhijeva misao glavni je moto naših ovogodišnjih Eko dana. Naime, da bismo mogli išta promijeniti u bližoj ili daljoj okolici, moramo to pokazati svojim primjerom. Znači, mi moramo biti ti koji će se mijenjati i svojim primjerom pokazati kako bi svijet trebao izgledati. Nije dovoljno samo govoriti, već to pokazati i na djelu, ističe Končurat.
A to i rade učenici Prirodoslovno-grafičke škole, ulažući svoju kreativnost, trud i vrijeme u organizaciju manifestacije koja svima treba prenijeti zelenu poruku. Ipak, oni još uvijek nisu zelena generacija. Zelena generacija se odnosi na ekološki svjesnu generaciju koja je tek u začetku i stidljivo pomalja glavu ispod brojnih problema koji je okružuju. Stoga ona tek treba pokazati svoju punu snagu da bi stvorila novo, socijalno pravednije, zeleno društvo koje je odgovorno za prirodu. Ona treba pokazati da je moguć i drukčiji svijet, s drukčijim odnosom prema Zemlji kao cjelini.
No, kako priča Končurat, taj svijet još ne postoji, on se tek nazire kao u snu, tu i tamo mu se naslućuju obrisi. Zato su organizatori cijeloj ovogodišnjoj manifestaciji dali naziv Zeleni san.
Kako nastavlja Končurat, zelena generacija bira zelene poslove, služi se zelenim tehnologijama i preferira zelene stilove života.
Obnovljivi izvori
– To je generacija koja tek treba stasati kroz obrazovne sustave, iako već sada postoje pojedinci koji predano, a ne deklarativno, rade na zaštiti okoliša i očuvanju cijelog planeta, govori Končurat.
U zelene tehnologije, kao jednom od zaštitnih znakova zelene generacije, ponajprije spadaju svi oblici dobivanja energije koji ne zagađuju ili minimalno zagađuju okoliš te maksimalno štede planetarne resurse. To su obnovljivi izvori energije kojih u prirodi ima u izobilju, samo ih treba znati iskoristiti. Najvažniji obnovljivi izvori energije su sunčeva energija, energija vjetra i geotermalna energija. Uz obnovljive izvore energije vežu se i zeleni poslovi.
– Zeleni životni stilovi, još jedno od obilježja zelene generacije, su načini života u kojima dolazi do izražaja promijenjeni odnos prema prirodi – živom i neživom svijetu. Zelena generacija je svjesna da živi i neživi svijet, kao dio Zemlje, čine neraskidivu cjelinu i međusobno povezanu “mrežu života”, u kojoj svaki i najmanji dio igra važnu ulogu. Ti novonastali odnosi prema Zemlji bit će potpuno drukčiji od dosadašnjih u kojima je dominirala ljudska sebičnost i eksploatatorska beskrupuloznost. Zato će zeleni stilovi maksimalno pridonijeti očuvanju Zemlje kao planeta, vjeruje Končurat.
Kako dodaje, zelena generacija se obraća svim ljudima uključenim u aktivnosti koje poboljšavaju stanje cijelog planeta te potiče na rješavanje lokalnih, regionalnih i globalnih problema vezanih za zaštitu okoliša, kao što su globalno zagrijavanje, klimatske promjene, nedostatak pitke vode i drugo.
– Iz tih razloga zelena generacija nije ekskluzivno društvo već je otvorena za ljude svih dobnih skupina, nacija, rasa, vjerskih opredjeljenja, spolnih orijentacija, zaključuje Končurat.