Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Japance iznenadila njihova zastava na zadarskom trgu

07.04.2011. 22:00
Japance iznenadila njihova zastava na zadarskom trgu


Dok su učenici stajali s japanskom zastavom na trgu, upravo je naišla grupa japanskih turista. Iako to za njih i nije nešto čudno, istog momenta su se uhvatili fotoaparata pa se i sami fotografirali s učenicima, a neki su čak zbunjeno stavljali novac u lampione. Jedna nam je Japanka rekla da ju je neočekivana gesta zadarskih učenika dirnula do suza
Tradicionalnim japanskim običajima iz grada Pozdrava Suncu Zemlji Izlazećeg Sunca danas su poslane poruke utjehe i nade. U organizaciji učenika zadarskih srednjih škola – Pomorske škole, Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, Medicinske škole u suradnji sa Studentskim zborom, manifestacija u čast tragedijom pogođenog Japana započela je na Narodnom trgu.
Tamo su učenici došli predvođeni učenicima Pomorske škole koji su nosili oslikane lampione i veliku japansku zastavu.
– Velika mi je čast nositi zastavu za podršku Japanu. Na njoj japanskim slovima piše da nakon svake oluje dolazi smiraj. Želimo im poručiti da treba imati vjere u to da će sve završiti dobro, pogotovo zato što su po cijelom svijetu ljudi s njima u mislima. Željeli smo im pokazati da i mi u Europi, Hrvatskoj, Zadru mislimo na njih, rekao je učenik Frane Mahadić, koji je skupa s Martinom Šošom nosio zastavu.
I zaista su pokazali Japancima da su u mislima s njima jer, dok su stajali tako sa zastavom na trgu, upravo je naišla grupa japanskih turista. Iako to za njih i nije nešto čudno, istog momenta su se uhvatili fotoaparata pa se i sami fotografirali s učenicima, a neki su čak zbunjeno stavljali novac u lampione.
Jedna nam je Japanka objasnila da su oni iz južnog dijela Japana koji nije pogođen potresom i tsunamijem, a rekla je i da ju je neočekivana gesta zadarskih učenika dirnula do suza.
Mladi zadarski dobrotvorci su s trga Kalelargom krenuli prema Pozdravu Suncu. S Morskih orgulja su pustili u more 10 lampiona za 10 tisuća stradalih u tragediji, kojima su odali počast i minutom šutnje.
– Prema legendi, svatko tko savije 1.000 ždralova ispunit će mu se jedna želja. Djevojčica Sadako koja je bila izložena radijaciji je i imala samo jednu želju – sačuvati vlastiti život. Iz grada Pozdrava Suncu želimo poručiti ljudima u Zemlji Izlazećeg Sunca da se ne boje jer nisu sami. Podijelite tugu i prepolovit će se. Podijelite radost i udvostručit će se, poručili su učenici s Pozdrava Suncu i potom u zrak bacili 1.000 papirnatih ždralova.
Ždralove u japanskoj tehnici savijanja papira, origami, japansku kaligrafiju na oslikanoj zastavi i lampione ukrašene tradicionalnom japanskom grafikom udruženi učenici i studenti sami su izradili, a cijeli događaj budno su pratili i dokumentirali fotografi smjera fotografski dizajner iz Škole primijenjene umjetnosti.
Osim toga, cijela inicijativa je došla od samih učenika, povezali su se s drugim školama, predlagali ideje, a u organizaciji su im pomogli školski djelatnici. Tako puni entuzijazma udruženi učenici stvarno vjeruju da će u Zemlji Izlazećeg Sunca opet punim sjajem zasjati sunce.