Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pakoštanci bojkotirali prosvjed u Pakoštanima

07.04.2011. 22:00
Pakoštanci bojkotirali prosvjed u Pakoštanima


Stop progonu hrvatskih branitelja, prosvjedni skup u Pakoštanima večeras okupio je tek nekoliko desetaka prosvjednika. Prosvjed ili kako su ga otprije organizatori nazvali happeningom, upriličen je kao uvertira velikom prosvjedu koji će se održati 15. travnja u Zagrebu, tik do izricanja presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. U ozračju transparenata na kojima je pisalo: „Hrvatski izdajnici: Mesić, Pusić, Sanader, Josipović, Kosor, Šeks, Bajić, Račan”,  „Abolirano 20.616 četnika”, Procesuirano 4.973 branitelja skupu se najprije obratio Ivan Veličko.
–  Nismo slučajno u mjestu našeg suborca Ante Gotovine koji je simbol patnje hrvatskih branitelja, ali i simbol svih hrvatskih vrlina koje prate hrvatski narod. Okupili smo se s puno nade da pravda mora pobijediti, stoga jedina presuda hrvatskim generalima mora biti oslobađajuća. Sve ostalo suprotno je Bogu i pravdi, rekao je Veličko.
Vrlo uzbuđenim glasom skupu se obratio i dr. Natko Kovačević, koji je podsjetio da se 15. siječnja na prosvjedu u Zagrebu okupilo 15.000 ogorčenih branitelja. Po njemu, tad je nastala panika među YU komunistima na vlasti. Premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Ivu Josipovića, Kovačević je nazvao dvospolnim bijelim orlom koje je na vlast postavila međunarodna masonerija. Po Kovačeviću 65 godina u Hrvatskoj je na vlasti je jedna te ista oligarhija koja je samo mjenjala imena u KPJ, SKJ, HDZ, SDP, HNS, pa čak i HSP. Svi oni umreženi su, kaže Kovačević, u zločinačku UDBU Josipa Perkovića čiji ubojice i dalje vladaju Hrvatskom.
Pripadnik 4. GBR Miro Moro, pak je izjavio da ako general Gotovina bude osuđen, da će on i mnogi njegovi suborci, dobrovoljno se prijaviti za uhićenje i deportaciju u Haag, jer će to značiti da su i oni sudjelovali u zločinačkom poduhvatu. Na kraju prosvjeda organizator skupa u Pakoštanima Dalibor Barešić je pročitao zahtjeve pokreta Stop progonu hrvatskih branitelja.
„Odmah i bezuvjetno zaustaviti daljnji progon hrvatskih branitelja, u kaznenom zakonodavstvu zaštititi hrvatski Domovinski rat te čast pripadnika hrvatskih oružanih snaga i žrtava rata. Ukinuti državnu financijsku potporu udrugama i publikacijama koje kriminaliziraju i izvrgavaju ruglu hrvatski Domovinski rat. Ukinuti (abrogirati) Zakon o općem oprostu, koji je pretvoren u lažni revizionizam hrvatskog Domovinskog rata i sredstvo za povlašteni status srpske etničke manjine u RH. Osloboditi hrvatsko pravosuđe političkih dogovora kojima se zaustavlja procesuiranje agresorske srbijanske vojske. Obraniti neovisnost RH čišćenjem (lustracijom) od komunizma. Zabraniti provedbu naloga protuhrvatskih moćnika. Objaviti skrivene sporazume sa Srbijom i Crnom Gorom, rekao je Barešić.
Skupu se u značajnijem broju nisu priključili mještani Pakoštana, očito poštujući volju generala Gotovine koji je, navodno, rekao da ne želi nikakve prosvjede.