Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Viktor Popović sve bliži Zadranima

07.04.2011. 22:00
Viktor Popović sve bliži Zadranima


Popriličan broj studenata, poneki profesor sa Sveučilišta i nekoliko znatiželjnika ispunili su u petak točno u podne u Gradskoj loži sva sjedeća mjesta namijenjena “Razgovoru s umjetnikom”. A umjetnik je Viktor Popović čiju smo bezimenu neonsku instalaciju u obliku paukove mreže u Zadru jučer mogli vidjeti posljednji put.
Upravo u povodu zatvaranja izložbe Galerija umjetnina Narodnog muzeja u Zadru organizirala je ovaj susret, na kojem su svi okupljeni mogli saznati više o dosadašnjem radu i planovima splitskog umjetnika kojem izložba u Loži nije prvi susret sa zadarskom publikom.
Popović je, naime, u Zadru već izlagao 2005. godine kada se, prvi put u svojoj karijeri, predstavio neonskim instalacijama. Dva snopa s po četrdesetak neonskih cijevi tada su podsjećala na drva za ogrjev.
Popović je pričao o svojim dosadašnjim izložbama, o čistim industrijskim materijalima koje koristi u izradi svojih djela, o slikarstvu u odnosu na kiparstvo… Ovaj suvremeni umjetnik komentirao je i stanje suvremene likovne scene, te govorio o prostorima u kojima je do sada izlagao.
– Drag mi je ovaj prostor i instalacija je namijenjena baš njegovim dimenzijama. Inače, volim izlagati u novim prostorima, rijetko se vraćam na stare, kaže Popović.
Edukativne aktivnosti galerije, kazala je na početku susreta voditeljica Galerije umjetnina Ljubica Srhoj-Čerina, jako su rijetke, i to ponajprije zahvaljujući tome što je Galerija zatvorena već pet godina i što su u deficitu kvalitetne infrastrukture. Ipak, za ovakve susrete itekako ima interesa, Loža je prostor u kojem su izvedivi, te bi bili još bolji uz videozid umjesto plazme, na kojoj se gotovo ništa ne vidi, te bolji zvuk uz koji bi se razgovjetnije čulo što govornici govore.


 O AUTORU


Viktor Popović rođen je 1972. godine u Splitu. Diplomirao je slikarstvo 1996. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1996. izlaže na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Postavio je više od 20 samostalnih izložbi. Dobitnik je niza nagrada, među kojima i Velike nagrade VIII. triennala hrvatskog kiparstva (2003.) i Nagrade za suvremenu umjetnost Filip Trade (2005.) Predaje na slikarskom odjelu Umjetničke akademije u Splitu.