Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

BK Zadar: Kadeti love vrh, ostali iskustvo

07.04.2012. 22:00
BK Zadar: Kadeti love vrh, ostali iskustvo


Plan je da kadetski sastav na čelu s Tonijem Celentom i Marinom Jakovčevim ove sezone osvoji nekoliko državnih medalja – kaže Neven Pavić, tajnik BK Zadar


Utrkom Prvenstva Dalmacije Biciklistički klub Zadar u nedjelju je započeo glavni dio 2012. sezone. Lani vlasnici pet državnih odličja i Kup naslova i ove se godine nadaju zapaženim rezultatima na domaćim natjecanjima, a o kojim se konkretno ambicijama radi te od koje generacije u klubu najviše očekuju upitali smo Nevena Pavića, tajnika i neslužbenog glasnogovornika jednog od najstarijih zadarskih sportskih kolektiva.
– Plan je da kadetski sastav na čelu s Tonijem Celentom i Marinom Jakovčevim ove sezone osvoji nekoliko državnih medalja. Celent je do bronce stigao na siječanjskom Ciklokros prvenstvu Hrvatske, što je prva kadetska medalja BK Zadar nakon 2006. godine, pa se nadam da će i na ostalim utrkama Prvenstva Hrvatske, posebice na Brdskom PH na Učkoj, pokazati da spada u sam vrh svog uzrasta. Što se Jakovčeva tiče, njemu će ovo biti prva godina kadetskog staža te iz tog razloga pred njega nećemo postavljati nikakve zahtjevnije ciljeve; formu ćemo mu tempirati za državna prvenstva i Kup utrku u Zadru, dok u ukupnom poretku Kupa ne očekujemo da reprizira lanjski uspjeh (prvo mjesto u kategoriji početnika A op.a.). Ostala dva vozača: Karlo Jurić i Luka Filajdić prilagođavat će se zahtjevnijim kadetskim kilometražama i po mogućnosti ostvarivati plasmane među prvih 10.
Kako ove sezone kotira početnički sastav Zadra?
– Maja Perinović je ove godine već osvojila ciklokros medalju, a sezonu će nastaviti konkurirajući u kategoriji djevojčica do 13, 14 i 15 godina. Nadam se podjednako uspješno. Od ostalih vozača tu su još: naš novi član Antonio Babić, koji je tek počeo i očekuje ga faza prilagodbe te Matej Huskić – također početnika A koji je lani vozio za šibensku Forticu. Vjerujemo da bi on mogao ostvariti plasman među prvih pet u svojoj kategoriji.
Osmi član natjecateljskog sastava Zadra je David Šare, pred kojim je prva godina u juniorskoj konkurenciji?
– Iz tog razloga od Šare također nećemo očekivati previše. Za ovu sezonu bit će dovoljno da završi nekoliko zahtjevnih juniorskih dionica – kaže Pavić.
Pored pripreme vozača za naporan predstojeći ritam, tajnik Zadra posljednjih je dana uvelike zaokupljen organizacijom. Nakon dobro odrađenog Prvenstva Dalmacije angažiran je oko pripreme biciklijade od Branimira do Branimira (7. travnja), odnosno oko 53. izdanja Velike nagrade 1. svibnja – utrke koja će se bodovati za Kup Hrvatske.
– U punom smo pogonu i nije lako pohvatati sve konce paralelno, no za jedan od ciljeva smo zadali i organizaciju pet manifestacija u sezoni. Od njega nipošto nećemo odustati.
Uključujući spomenute, Zadar će, kaže Pavić, ove godine odvoziti između 20 i 25 utrka, isključivo cestovnih.
– Cestovnih s obzirom da je Dominik Petani prošle godine prekinuo s natjecateljskim bavljenjem biciklizmom, a on je zapravo predstavljao jedini razlog naših nastupa na „cross – country” utrkama. Izbacit ćemo ih iz natjecateljskog kalendara te se koncentrirati samo na nekoliko biciklijada. Na utrci ovog tipa možda ćemo se predstaviti s veteranima, koji će budu li u formi sudjelovati u “cross – country” maratonu, no taj nastup trenutačno ovisi o više faktora.
Jesu li financije jedan od njih?
– Ne bi trebale biti jer imamo pozitivna lanjska iskustva: Grad nas je dobro pokrivao pa se nadam da nas neće zaboraviti niti ove godine.


 ZADAR U 2012.




Početnica B: Maja Perinović.
Početnici A: Matej Huskić, Antonio Babić.
Kadeti: Toni Celent, Karlo Jurić, Marin Jakovčev, Luka Filajdić.
Junior: David Šare.
Veterani A: Ivan Gobin, Ivan Tuta, Marin Pejdo, Nikica Teofilov, Antonio Krnčević.
Veterani B: Romano Perinović, Neven Pavić.
Rekreativci: Kristijan Jović, Zvonimir Benčik.


 VOLONTER S MJEROM


Koncem travnja Biciklistički klub Zadar održat će izbornu skupštinu na kojoj će se birati novi predsjednik, članovi uprave i novi tajnik. Pavića smo upitali hoće li i dalje ostati na istoj funkciji, isključivo volonterskoj.
– Dva dosadašnja saziva odradio sam volonterski, no dobro ću razmisliti hoću li i sljedeće četiri godine prihvatiti volontersko obavljanje funkcije tajnika. Jednostavno, u ovom se slučaju radi o prezahtjevnom poslu.


 ISKORISTITI 130 GODINA TRADICIJE


BK Zadar ove godine slavi 130. obljetnicu početaka biciklizma na zadarskom području. Tajnik gotovo jednako starog kluba kaže da bi ovaj jubilej trebalo iskoristiti na što bolji način.
– Prije četiri godine započeli smo aktivnosti koje su klub izdigle na višu razinu, onu na kojoj je danas. Veseli me taj uspjeh, ali još uvijek smo suočeni s otvorenim pitanjima kao što su klupske prostorije i kvalificirani trener koji bi primao naknadu za svoj rad. Nadam se da će se 130 godina biciklizma i praktički 130 godina od osnutka kluba iskoristiti za njihovo rješavanje. Tako bismo stekli uvjete za još brži rast i napredak sporta kojim su se na natjecateljskoj ili rekreativnoj bazi bavile generacije Zadrana – naglasio je Pavić.